Najnovije

RUSI KIDAJU U HARKOVSKOJ OBLASTI: Ukrajinci pobegli čak 9 kilometara u dubinu!

Ruski ministar odbrane Andrej Belousov izjavio je da je ruska vojska u oblasti Harkova primorala ukrajinske snage da se povuku osam do devet kilometara i naveo da su ruske snage ovog meseca preuzele kontrolu nad 28 naselja. On je na sastanku Saveta ministara odbrane ODKB u Almatiju, u Kazahstanu, rekao da Rusija sistematski umanjuje borbeni potencijal ukrajinske vojske, javlja Interfaks.
Vojska na zadatku

Vojska na zadatku

Prema njegovim rečima, Ukrajina je u maju izgubila više od 35.000 vojnika i više od 2.000 jedinica različitog naoružanja, među kojima i 290 tenkova i oklopnih borbenih vozila, uključujući četiri „abramsa”, sedam „leoparda” i 12 „bredlija”, a oboreno je i 11 aviona i četiri helikoptera, prenosi Tanjug. Belousov je istakao da se optimizuje borbeni rad ruskih trupa, razvija se odbrambeno-industrijski kompleks zemlje i unapređuje sistem obuke vojnog kadra.

„Tako da su uzaludni svi pokušaji da nam se nanese strateški poraz”, konstatovao je Belousov.

Pet nordijskih država sklopilo je juče u Stokholmu, tokom nordijsko-ukrajinskog samita, bilateralne sporazume o vojnoj saradnji s Ukrajinom. „Ovo šalje važan signal ukrajinskom narodu da je naš angažman čvrst i trajan. Ukrajinski cilj je naš cilj”, napisao je premijer Švedske Ulf Kristerson na društvenoj mreži „Iks” nakon sastanka s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u Stokholmu, prenosi Beta.

Ove nedelje Zelenski je posetio i Španiju, Belgiju i Portugaliju, zaključivši tri nova bilateralna bezbednosna sporazuma. Očekuje se da će Zelenski učestvovati na sličnoj konferenciji Dijaloga „Šangri-La” u Singapuru, navodi Rojters.

Zelenski: Rusija priprema provokacije na Baltiku

Zelenski je optužio Moskvu da „priprema provokacije” na granicama Baltika.

Ukrajinski predsednik potvrdio je da su SAD dozvolile Ukrajini da upotrebi američko oružje na teritoriji Rusije. Jasno je stavio do znanja da mora biti u stanju da koristi „moćno” oružje dugog dometa koje može da pogodi mete duboko unutar ruske teritorije.

„Verujte nam, moramo da odgovorimo. Oni ne razumeju ništa osim sile. Nismo ni prva ni poslednja meta. Mislim da je apsolutno nelogično imati zapadno oružje i gledati ubice, teroriste koji nas ubijaju sa ruske strane. Mislim da se ponekad samo smeju ovoj situaciji”, rekao je Zelenski.

Američka odluka omogućava Kijevu da raketne sisteme „himars” koje su obezbedile SAD koristi za napad na ruske snage i centre komande i kontrole. I nemačka vlada dozvolila je Ukrajini da koristeći oružje koje joj je isporučio Berlin napada ciljeve na ruskoj teritoriji, izjavio je portparol vlade Štefan Hebestrajt.

Najmanje tri osobe poginule su juče i 16 ih je ranjeno u ruskim udarima na Harkov, na severoistoku Ukrajine, saopštile su juče regionalne vlasti. U noćnom napadu pogođena je petospratnica u kvartu Novobavarski, izjavio je gradonačelnik Igor Terehov, dodajući da se strahuje da pod ruševinama ima još žrtava.

Zvaničnici su rekli da je „neprijatelj pribegao taktici dvostrukog udara, dok su lekari, spasioci i pripadnici policije bili na licu mesta”. Rakete S-300 i S-400 lansirane su sa teritorije ruske Belgorodske oblasti, na granici s Ukrajinom.

Poljska smatra da je bezbednije da ukrajinske trupe obučava u Poljskoj, umesto da šalje svoje trupe u Ukrajinu, izjavio je ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski na sastanku ministara spoljnih poslova NATO-a u Pragu.

SAD i njihovi saveznici saopštili su da su „ozbiljno zabrinuti” zbog produbljivanja saradnje između Severne Koreje i Rusije i pozvali na prekid severnokorejskog transfera oružja za upotrebu protiv Ukrajine.

Američki državni sekretar i ministri spoljnih poslova Australije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Novog Zelanda, Južne Koreje i Velike Britanije, kao i visoki predstavnik EU, objavili su zajedničko saopštenje u kojem su istakli nedavnu koordinaciju sankcija kao odgovor na takvu aktivnost.

Moskva i Pjongjang negirali su optužbe za transfer oružja, ali su prošle godine postigli dogovor o produbljivanju vojnih odnosa.

Pročitajte OVDE šta Sergej Trifunović kaže o egomaniji u redovima opozicije

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA