Najnovije

ZELENSKI HISTERIČAN: SAD nude Ukrajini bezbednosni sporazum

Zelenski i Bajden će bezbednosni sporazum potpisati na samitu G7.

Sjedinjene Američke Države su blizu potpisivanja novog bilateralnog bezbednosnog sporazuma sa Ukrajinom kako bi popustile tenzije u odnosima Kijeva i Vašingtona koji su na najnižem nivou od početka Specijalne vojne operacije, piše "Fajnenšel tajms".

Sporazum bi bio najznačajniji u nizu dogovora koje je Ukrajina sklopila sa zemljama NATO-a, a predviđa dugoročnu podršku, uključujući vojnu obuku, razmenu obaveštajnih podataka i ekonomsku pomoć.

Ova vest pojavila se nakon što se saznalo da je Bela kuća tajno odobrila Kijevu da zapadnim oružjem građa mete na ruskoj teritoriji.

Frustracija Vladimira Zelenskog bila je evidentna ove sedmice kada je Zelenski kritikovao odluku američkog predsednika da umesto odlaska na mirovni samit 15-16. juna, vodi predizbornu kampanju.

"Udaljeni smo više nego ikada od početka rata. Veoma je, veoma napeto", rekao je za "Fajnenšel tajms" jedan visoki ukrajinski zvaničnik.

Sada se očekuje da će nekoliko dana pre samita Zelenski i Bajden potpisati bilateralni bezbednosni sporazum na marginama sastanka G7 u Italiji sledećeg meseca, rekli su američki zvaničnici za FT.

Zelenski je, navodno, "emotivan i nervozan" zbog situacije na terenu i strahuje da Vašington želi da počne pregovore sa Rusijom. On "misli da oni žele da se rat završi pre izbora", rekao je neimenovani visoki ukrajinski zvaničnik.

Drugi zvaničnik Kijeva koristio je reč "paranoja" opisujući situaciju u kancelariji Zelenskog proteklih meseci. Otuda i memorandum poslat vladi u kom je kritikovao Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga što neće prisustvovati njegovom mirovnom samitu u Švajcarskoj.

Nekoliko članova kabineta Zelenskog brine da će njegovo "histerično" ponašanje isprovocirati Belu kuću.

"Kako vi kažete u Americi? Ne grizi ruku koja te hrani", prokomentarisao je jedan ukrajinski zvaničnik.

RUSI KIDAJU U HARKOVSKOJ OBLASTI: Ukrajinci pobegli čak 9 kilometara u dubinu!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA