Najnovije

JOVANOVIĆ APELUJE: Značaj Rezolucije 1244 mora biti reafirmisan - najveća snaga Srbije (VIDEO)

Nekadašnji ministar inostranih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže za Kosovo onlajn da je, kada je reč o interesima Srbije vezanim za Kosovo, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti najvredniji dokument čija snaga mora da se sačuva i čiji značaj mora da bude reafirmisan.
Jovanović

Jovanović

„To je snaga najvažnijeg organa za pitanja mira i bezbednosti na planeti, snaga Saveta bezbednosti. Rezolucije, uopšte gledano, su akti najveće pravne snage u svetskom pravnom poretku. Rezolucija 1244 je najvažniji pravni osnov za odbranu suštinskih nacionalnih i državnih interesa Srbije vezanih za pokrajinu Kosovo i Metohiju. To nije ništa idealno, niti idealističko, ali to je najbolji dokument čiju snagu moramo čuvati. U novim uslovima ta rezolucija dobija još veći značaj jer je ona usvojena u jednom sistemu globalnih odnosa u unipolarnom sistemu, a izvršava se u multipolarnom svetskom poretku. Za tu novu fazu izvršavanja Rezolucije 1244 moramo imati aktivnu ulogu i raditi punom snagom”, kaže Jovanović.

On ukazuje da su Rusija i Kina vrlo često reafirmisale svoj principijelni stav da je suverenitet i teritorijalni integritet Srbije nepovrediv i da podržavaju Srbiju u svemu, što znači očuvanje tog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Kina i Rusija čvrsto stoje na stanovištu da svako rešenje mora biti u okviru i na osnovu Rezolucije 1244 i da nikakvi pritisci niti ucene ne mogu da imaju veću snagu od snage najvažnijeg pravnog dokumenta koji obavezuje sve članice Ujedinjenih nacija”, kaže Jovanović.

Kako ističe, srpska vlast privremeno nije na Kosovu ali Srbiji niko ne može da otme kolevku njene egzistencije, državnosti, duhovnosti, nacionalnog i duhovnog identiteta.

“Ne možemo ni pomisliti da bi bilo ko učinio bilo šta suprotno od čuvanja te tapije srpskog opstanka na Balkanu”, zaključuje naš sagovornik, piše Kosovo Onlajn.

Usvojena pre 25 godina

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pre 25 godina na današnji dan usvojio je Rezoluciju 1244 u kojoj se već na samom početku kaže da ovo telo "ponovo potvrđuje privrženost svih država članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu SR Jugoslavije". Takvo polazište u dokumentu usvojenom dan nakon što je zaključen Kumanovski sporazum kojim je okončana agresija Natoa na SRJ, prema oceni pravnika, i posle četvrt veka je najvažniji i temeljni oslonac Srbije, kao naslednice SRJ, u rešavanju kosovskog pitanja.

Princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta SR Jugoslavije pominje se i u Aneksu 2 Rezolucije u kojem se navode principi za političko rešavanje krize na Kosovu.

Iako su brojne tačke Rezolucije 1244, pa i ove pomenute, nebrojeno puta bile prekršene, a neke nikada nisu sprovedene, i uprkos tome što je stav Prištine da ova Rezolucija pripada prošlosti, sagovornici Kosovo onlajna ukazuju da ništa od toga ne dovodi u pitanje pravnu punovažnost ovog dokumenta i ističu da značaj Rezolucije mora da bude reafirmisan.

Prema ovom aktu, naime, na Kosovu je trebalo da se uspostavi privremena administracija kao deo međunarodnog civilnog prisustva "pod kojim će narod Kosova moći da uživa suštinsku autonomiju u okviru SR Jugoslavije". U odgovornost civilnog prisustva, kako je navedeno, spada "unapređenje uspostavljanja, do konačnog rešenja, suštinske autonomije i samouprave na Kosovu", a u konačnoj fazi, nadgledanje prenosa vlasti sa privremenih institucija Kosova na institucije koje će biti uspostavljene "u skladu sa političkim rešenjem".

Osim međunarodnog civilnog prisustva, previđeno je i međunarodno bezbednosno prisustvo na Kosovu koje i postoji u vidu misije Kfor, a prema Rezoluciji njihovo delovanje između ostalog uključuje: odvraćanje od obnove neprijateljstava, demilitarizaciju OVK i drugih naoružanih grupa kosovskih Albanaca, uspostavljanje bezbednog okruženja u kome izbeglice i raseljeni mogu da se vrate svojim kućama, obavljanje dužnosti nadgledanja granice...

Nakon povlačenja, dogovorenom broju jugoslovenskog i srpskog vojnog i policijskog osoblja trebalo je da bude dozvoljen povratak na Kosovo u funkciji veze sa međunarodnom civilnom misijom i međunarodnim bezbednosnim prisustvom, obeležavanja i čišćenja minskih polja, prisustva na mestima srpske kulturne baštine i na glavnim graničnim prelazima. Do povratka srpskih snaga nikada nije došlo, kao što nije obezbeđen ni bezbedan i slobodan povratak svih izbeglica i raseljenih, a što Rezolucija takođe nalaže.

Pročitajte OVDE o zaradama i privilegijama koje imaju poslanici Evropskog parlamenta

Izvor: Kosovo Onlajn / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA