Najnovije

LAVROV: Sve nas je više!

Krug istomišljenika Rusije i Kine u svetu stalno raste, ako se uzme u obzir broj onih koji žele da sarađuju i sa BRIKS-om i sa Šangajskom organizacijom za saradnju (ŠOS), poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku sa kineskim kolegom Vang Jijem na marginama Ministarskog saveta BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu.

"Zemlje svetske većine sve pozitivnije gledaju na naše veze sa kineskim prijateljima. Krug naših istomišljenika stalno raste", naglasio je šef ruske diplomatije.

Prema njegovim rečima, na današnjem sastanku ministara biće reči o proširenju, "ukazaćemo na put koji je potrebno preći zarad daljeg razvoja asocijacije, a koje će ministri predložiti liderima zemalja članica na samitu u Kazanju u oktobru".

Rusija i Kina imaju posebnu odgovornost i potrebno je da se posvete spoljnopolitičkoj koordinaciji, pre svega u Ujedinjenim nacijama i u Savetu bezbednosti, u BRIKS-u, ŠOS-u, Grupi 20, APEK-u i drugim multilateralnim formatima, ocenio je Sergej Lavrov.

I kineski ministar je potvrdio da je za Kinu i Rusiju važno da ojačaju koordinaciju u multilateralnim strukturama kako bi zaštitile svoje legitimne interese i interese zemalja u razvoju.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov stigao je na sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a koji se održava u Rusiji, potvrdilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Danas se u Nižnjem Novgorodu održava prvi sastanak ministara spoljnih poslova od proširenja BRIKS-a 2023. godine, kada su se Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini i Južnoafričkoj Republici pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA