Najnovije

MSP RUSIJE O SREBRENICI: Broj stradalih Bošnjaka falsifikovan i nedokaziv

Ogromna većina Bošnjaka koji su učestvovali u povlačenju iz Srebrenice na teritoriju pod muslimanskom kontrolom u julu 1995. godine bili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i, prema tome, vojnici, a ne civili, kako je predstavljeno.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ukazalo je na izveštaj nezavisne Međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine na čijem čelu je izraelski naučnik Gideon Grajf.

Kako Ministarstvo ocenjuje, izveštaj predstavlja nov, nepristrasan pogled na tragične događaje za vreme sukoba u BiH u kojem se analizira sve ono što se dogodilo u Srebrenici u leto 1995. godine.

Ističe se da je Komisija u svom radu uživala potpunu samostalnost, kao i da zaključci nisu bili dirigovani, već su ih usaglasili i podržali svi članovi komisije.

"Na osnovu presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), bošnjački (muslimanski) zvaničnik, uz pomoć zapadnih zemalja, uporno je, u svetsku javnu svest, unosio mit o kolektivnoj odgovornosti srpskog naroda za 'genocid' nad bošnjačkim narodom u BiH", naveli su u Ministarstvu i istakli da su tako Bošnjaci prepoznati isključivo kao "žrtve", a Srbi isključivo kao "zločinci".

Komisija Gideona Grajfa oslanjala se na obiman dokazni materijal, među kojima su bili fizički dokazi, iskazi očevidaca i prikupljene arhive, uključujući i one od MKSJ-a, a sprovela je i sopstvena istraživanja.

Napominje se da su zvanične bošnjačko-muslimanske strukture i javne organizacije, koje su imale pristup informacijama i analizama događaja u Srebrenici, odbile da sarađuju sa komisijom i nisu joj dale nikakve informacije.

Glavni rezultat rada Grajfove komisije su neoborivi podaci do kojih su došli, a koji menjaju percepciju u društvu o samom sukobu, a posebno o tome šta se dešavalo u Srebrenici, nametnutu od strane Zapada (uključujući i MKSJ) i njenih medija.

Vojnici ARBiH uglavnom stradali u borbama

Informacije koje promovišu Bošnjaci i zapadnjaci o navodno 8.273 identifikovane žrtve "genocida" u Srebrenici su u velikoj meri falsifikovane i nisu potkrepljene nikakvim dokumentovanim dokazima, već su namerno izmišljene kako bi se javno mnjenje užasavalo razmerama "zverstava" Srba.

Ogromna većina Bošnjaka koji su učestvovali u povlačenju iz Srebrenice na teritoriju pod muslimanskom kontrolom u julu 1995. godine bili su pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine i, prema tome, bili su vojnici, a ne civili, kako to predstavljaju Bošnjaci.

Mnogi su stradali od eksplozija mina, unutrašnjih sukoba u redovima ARBiH, a bilo je i samoubistva. Sve to je dokazano proučavanjem lokacija gde je dolazilo do stradanja i mesta gde su sahranjeni.

Ministarstvo navodi da je pouzdano utvrđeno da je nekoliko desetina lica, koja se zvanično vode kao ubijena u Srebrenici u periodu od 11. jula do 19. jula 1995. godine, zapravo su u tom periodu bili živi ili su još uvek živi.

Istovremeno, bošnjački zvaničnici svaku činjenicu nasilne smrti predstavnika muslimana iz BiH tokom sukoba klasifikuju kao slučaj "genocida", uz podršku zapadnih zemalja u tom pogledu.

Nijedan narod u BiH ne može da bude samo žrtva, niti samo zločinac
Operacija Oružanih snaga Republike Srpske protiv vojnih formacija Republike Bosne i Hercegovine lociranih u Srebrenici bila je opravdana sa stanovišta ratovanja, da se zaustavi agresija na srpska naselja na tom području.

Međutim, istakli su u Ministarstvu, Bošnjaci su svoje napade, praćene istrebljenjem civila na etničkoj osnovi, izvodili iz enklave koja je zvanično proglašena "zonom bezbednosti UN" i koja je bila pod zaštitom holandskog kontingenta UN, koji je, ispostavilo se, zataškavao akcije bošnjačke vojske protiv Srba, sprečavajući mere odmazde.

MKSJ, tokom svoje dugogodišnje istrage o događajima u Srebrenici, nije želeo da uzme u obzir sve okolnosti i ograničio se na dokaze koji idu u korist bošnjačkog tumačenja događaja u Srebrenici.

Utvrđene razmere pogibije vojnih lica i civila bošnjačke nacionalnosti tokom sukoba 1992-1995. i lokalna priroda opisanih događaja ne može da podrži upotrebe termina "genocid" u smislu međunarodno-pravnih normi.

Komisija Gideona Grajfa ne poriče da su počinjeni ratni zločini u Srebrenici, ali tvrdi da se nijedan narod u BiH nije isključivo žrtva, niti je isključivo zločinac.

TEŽAK ŠAMAR! Krah vodećih lidera Evropske unije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA