Najnovije

PETKOVIĆ PODVUKAO: 1244 je pravno obavezujući dokument!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je Rezolucija 1244 SB UN, četvrt veka od donošenja, i dalje krovni, pravno obavezujući dokument za zaštitu srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije, ali i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, uprkos svim nastojanjima Prištine i Aljbina Kurtija da svakodnevno gazeći međunarodno pravo, minimizira značaj ovog sporazuma.
Petković

Petković

Prema njegovim rečima, nasuprot idejama secesionizma koje su danas nikad življe u Prištini i ideologijama velikoalbanskog šovinizma i etničke netrpeljivosti svake vrste prema srpskom narodu u pokrajini i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, takozvano Kosovo i dalje je jedan provozorijum koji ne priznaje više od polovine savremenog sveta i koje se kreće u granicama omeđenim upravo Rezolucijom SB UN 1244.

"Nažalost, zbog nasilne i ratnohuškačke politike Aljbina Kurtija, teško stečeni mir na prostoru Kosova i Metohije danas je pod nikad većim izazovom, a trpeljivost srpskog naroda na ovim prostorima jedina je brana od njegovih snova o raspirivanju novih sukoba i ideja o etnički obesrbljenom Kosovu i Metohiji", rekao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kako je podsetio svedoci smo danas da i mnogi predstavnici međunarodne zajednice otvoreno krše međunarodno javno pravo i postulate koji su sadržani u Rezoluciji 1244, pomažući i naoružavajući otvoreno takozvane Kosovske bezbednosne snage iako je svima dobro poznato da jedine oružane formacije na prostoru KiM mogu biti jedinice Kfor.

"U danima, mesecima i nedeljama pred nama Srbi na Kosovu i Metohiji i porodice koje su ostale bez svojih najmilijih, obeležavaće i četvrt veka nekažnjenih zločina koji su se desili od dolaska međunarodnih snaga na prostor Kosova i Metohije i to je mrlja na obrazu svih onih koji su Srbima morali da garantuju mir", naglasio je Petković.

Uprkos svim izazovima i destruktivnim secesionističkim nastojanjima u Prištini, ističe direktor Kancelarije za Kim, nikada Aljbin Kurti, niti bilo ko drugi, neće moći da bude snažniji od univerzalnih i trajnih vrednosti međunarodnog prava i normi, ma koliko svakodnevno demonstrirao silu preko leđa srpskog naroda.

Kako je podvukao, dok je predsednika Aleksandra Vučića, naša diplomatska borba za Kosovo i Metohiju vodiće se nesmanjenim intenzitetom i žustrinom argumenata koje nam daje i međunarodno pravo.

Pročitajte OVDE šta Đilas kaže o srpskim medijima i “naprednjačkim pamfletima”

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA