Najnovije

"Zelenski razočaran zbog Kine": Mediji otkrili istinu uoči samita u Švajcarskoj

Učešće Kine, čak i da ima samo jednog predstavnika, dalo bi veću težinu samitu, izveštava "Špigl".

Odbijanje Kine da učestvuje na mirovnom samitu u Švajcarskoj bilo je teško razočarenje i za Vladimira Zelenskog i za nemačku vladu, piše nemački "Špigl" i dodaje da Nemačka ne vidi interesovanje zemalja Globalnog juga.

"Odbijanje Narodne Republike Kine predstavlja teško razočarenje za Zelenskog, kao i za nemačku vladu, koja je vodila kampanju za učešće Pekinga", navodi se u članku.

Napominje se da bi učešće Kine, čak i da ima samo jednog predstavnika, dalo veću težinu samitu.

Osim toga, tako važne regionalne sile kao što su Brazil i Saudijska Arabija koje ne žele da šalju svoje šefove država ili vlada u Švajcarsku, piše u članku.

"Ne vidim zemlje Globalnog juga ovde", rekao je za nemački list neimenovani nemački diplomata.

List dodaje da učesnici pripremnih sastanaka pred samit gotovo ni o čemu ne razgovaraju, a trebalo bi da se usredsrede na razgovore o promeni "formule mira" Vladimira Zelenskog kako bi ona mogla da ubedi i zemlje Globalnog juga. 

"Sada bi trebalo da razgovaramo o preformulisanju mirovnog plana Zelenskog kako bi on mogao da ubedi Globalni jug i druge zemlje van Evrope", navodi se u članku.

Napominju da je sve ovo pitanje svojevrsne javne diplomatije koja je usmerena na javnost, a ne na vlade zemalja.

"I, naravno, Ukrajina želi da predstavi svom narodu uspehe na diplomatskom frontu, jer oni više ne postoje na vojnom frontu", ističe se u članku.

Konferenciji neće prisustvovati američki predsednik DŽozef Bajden , kao ni kineski predsednik Si Đinping i brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva 

Švajcarska će 15-16. juna biti domaćin mirovne konferencije o Ukrajini, koja će biti održana u blizini grada Lucerna.

Rusija neće biti prisutna na događaju. Portparol ambasade Rusije u Bernu Vladimir Hohlov ranije je rekao da Švajcarska nije poslala Rusiji poziv za učešće na samitu o Ukrajini, ali da Moskva u svakom slučaju neće učestvovati.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Švajcarske, na mirovnu konferenciju će biti pozvano oko 120 zemalja na nivou lidera država i vlada.

Moskva je više puta isticala da je spremna za pregovore, ali da je Kijev uveo zakon kojim se to zabranjuje. Zapad stalno poziva Rusiju na pregovore za koje Moskva pokazuje spremnost, ali istovremeno Zapad ignoriše stalna odbijanja Kijeva da se uključi u dijalog.

RASPAD DRUŽINE VLADIMIRA ZELENSKOG: Ko je sve napustio kabinet ukrajinskog predsednika i zašto?

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA