Najnovije

AMERIKANCI ODGOVORILI VUČIĆU: BiH je 2001. godine potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše SFRJ

Kancelarija za odnose s javnošću američke ambasade u Sarajevu je za portal "Kliks" odgovorila na pitanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića upućenog ambasadi - gde u Dejtonskom sporazumu piše da državna imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.
USA

USA

Iz američke ambasade su istakli da "nema potrebe za ponovnim razmatranjem dobro dokumentovane pravne istorije i sudskih presuda u vezi sa državnom imovinom u Bosni i Hercegovini", prenosi sarajevski portal Kliks.

"Kako je to pomoćnik državnog sekretara O'Brajen naveo u svom govoru u februaru 2024. godine: 'Postoji način da se razgovara o imovini tako što će se o tome govoriti u relevantnim institucijama. Ali je polazna tačka i dalje jasna: imovina pripada državi'", navodi se u saopštenju.

U obraćanju DŽejmsa O'Brajena iz februara ove godine, na koje se poziva ambasada, ističe se da je BiH Dejtonom zadržala ulogu u međunarodnim organizacijama i sporazumima.

"Godine 2001. BiH je potpisala Sporazum o pitanjima sukcesije bivše Socijalističke Federalne Republike Jugoslavije (SFRJ), kojeg je ratifikovala Parlamentarna skupština BiH i državnu imovinu pripisala Bosni i Hercegovini, a ne entitetima", rekao je tada O'Brajen.

Vučić je danas na svom Instagram nalogu odgovorio na jučerašnje tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.

Pročitajte OVDE šta je Vučić upitao američku ambasadu u BiH

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA