Najnovije

Baš na vreme: Šef ukrajinske agencije za rekonstrukciju dao ostavku dan pre konferencije o oporavku

Mustafa Najjem kaže da ga vlasti u Kijevu "podrivaju" i da su ga sprečile da prisustvuje događaju u Berlinu.

Šef ukrajinske agencije za rekonstrukciju podneo je ostavku dan pre međunarodne konferencije o dugoročnoj obnovi zemlje, optuživši ukrajinske vlasti da ga sistematski ometaju da radi svoj posao.

Mustafa Najem je podneo ostavku nakon što je poslao stranim investitorima poruku u kojoj je oštro kritikovao administraciju zbog, kako navodi "Gardijan", širokog spektra grešaka.

Najem je rekao da je kap koja je prelila čašu bila zabrana ukrajinskih vlasti da otputuje u Berlin na dvodnevnu konferenciju o oporavku Ukrajine.

Učesnicima će se, naravno, obratiti Vladimir Zelenski. Osim ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe, očekuje se i prisustvo više ukrajinskih gradonačelnika.

Najem je svoj doskorašnji posao opisao kao "najizazovniji u životu" i izrazio žaljenje zbog izostanka "odobrenja vlade za isplatu 150 miliona dolara pozajmljenih od Evropske investicione banke za ključne projekte, uključujući vodosnabdevanje i zaštitu energije".

Šef agencije za rekonstrukciju požalio se stranim investitorima i na "neobjašnjiva birokratska kašnjenja" kao i na "značajno smanjenje plata" u njegovoj agenciji (viši stručnjak sada zarađuje oko 320 evra mesečno) što je dovelo do gubitka četvrtine osoblja od januara.

Najem je rekao da su "uporno protivljenje, otpor i stvaranje veštačkih barijera" sa kojima se njegova agencija suočila "učinili nemogućim da efikasno ispunjava svoje dužnosti". Kašnjenja i zastoji su doveli do "gubljenja poverenja tržišta, lokalnih vlasti i građana", rekao je on.

Priznajući "greške i nedostatke" za koje je rekao da su "neizbežni u realizaciji projekata takve složenosti i pod takvim uslovima", on je naveo da je agencija postigla širok spektar vrednih uspeha, da sada koordiniše radove na 353 gradilišta širom zemlje i da je obnovljeno skoro 1.300 kilometara puteva i 330 mostova oštećenih u sukobu, kao i da je izgrađeno 155 kilometara glavnog vodovoda u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Najemova ostavka je usledila posle prošlomesečne smene ministra infrastrukture Aleksandra Kubrakova. Poslednjih meseci, strani saveznici Ukrajine postali su sve zabrinutiji zbog onoga što opisuju kao "tendencije centralizacije u administraciji Zelenskog".

DŽoš Rudolf, viši saradnik u istraživačkom centru Nemački Maršalov Fond rekao je da je Kubrakovova smena za žaljenje, jer su ga smatrali inovatorom u borbi protiv korupcije i izgradnji transparentnosti. "Centralna vlast je došla da zbriše tim koji je gradio transparentan sistem nacionalne obnove i zameni ga lojalistima", rekao je on.

RUŠE SE SNOVI ZELENSKOG: Na konferenciji u Švajcarskoj se neće tražiti povlačenje ruskih trupa

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA