Najnovije

DODIK REFLEKTOROM NA VAŠINGTON: BiH srušili Marfi i srebrenička rezolucija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da su BiH srušili američki ambasador u BiH Majkl Marfi i rezolucija o Srebrenici u UN, nakon čega Srpska i Srbi nemaju razloga da dele teritoriju i državno-politički sistem sa Bošnjacima.

"Ovo je najjasnije istakla Deklaracija usvojena na Svesrpskom saboru u Beogradu, u kojoj je rečeno da se odbacuje rezolucija o Srebrenici", rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, prenela je Srna.

Dodao je da Marfi i Ambasada SAD u BiH nisu ti koji treba da tumače Dejtonski sporazum, u kojem je navedeno da su strane tog ugovora Republika Srpska i FBiH.

"Samo mi našim dogovorima i ugovorima možemo da menjamo ili bilo šta uradimo sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik i tvrdi da je Marfi urušio Dejtonski mirovni sporazum.

"Naravno da se krije iza toga. On misli da treba da poravna Republiku Srpsku, Milorada Dodika i neke druge. Kada Marfi ode u SAD, verovatno će odgovarati za ono šta je uradio. Mi smo pripremili obimnu dokumentaciju koju ćemo proslediti njihovim državnim organima", naveo je Dodik i istakao da "Marfi ovde putem nekih menjačnica menja dolare i zloupotrebljava novac".

Dodik tvrdi da je Marfi već smenjen i da se ušlo u proceduru izbora novog američkog ambasadora u BiH, ali je, kako kaže, svojim vezama tamo uspeo da obezbedi da ostane još mesec-dva u nadi da će napraviti još više zla srpskom narodu.

"Unutrašnja pitanja Republike Srpske Marfija se ne tiču. Odavno se zna da Srbi teže ka tome da Srpsku ojačaju. Šta je tu nenormalno? To se ne sviđa Marfiju, a nama se veoma sviđa, pošto Srpska nije uspela u dejtonskoj konstrukciji BiH da afirmiše svoju stabilnost i nezavisnost, da ima pravo na svoj život", rekao je Dodik.

On je rekao da je američki ambasador u BiH jedino uspeo da dodatno zavadi Bošnjake, Srbe i Hrvate, ukidajući već ranije postignuti dogovor.

"Čekamo trenutak da realizujemo ono što najavljujemo godinama, zato što ćemo proceniti realne okolnosti da to uradimo", istakao je Dodik.

Uslov za nastavak razgovora - smena Lagumdžije

Dodik je rekao da je uslov za nastavak razgovora koalicije na nivou Bosne i Hercegovine smena ambasadora BiH pri UN Zlatka Lagumdžije, ministra spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Elmedina Konakovića i bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića.

On je novinarima rekao da poziv za najavljeni sastanak u Mostaru, koji bi trebao da bude održan sledeće nedelje, još uvek nije dobio, ali i da nije siguran da li više išta može da se uradi, prenose "Nezavisne".

"Ako hoće dalje da razgovaramo, mora da se utvrdi odgovornost za rušenje Ustava BiH, da se smeni Lagumdžija i da se smeni Konaković zato što su prekršili Ustav, a da se otpočne procedura smene Bećirovića koji je skrivao od organa BiH te aktivnosti koje su sproveli u Ujedinjenim nacijama potpuno ilegalno, potpuno tajno. To je minimum. Možda onda da sednemo i dalje da pričamo o nečemu", rekao je Dodik.

Pročitajte OVDE šta je Petković odgovorio na Kurtijeve laži

Izvor: Tanjug 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA