Najnovije

INFORMACIONI RAT PROTIV RUSIJE: SAD i Poljska pokrenuli novu operativnu anti-rusku grupu!

SAD i Poljska su u ponedeljak pokrenule rad grupe sa sedištem u Varšavi kako bi se "suprotstavile ruskim dezinformacijama o ratu u Ukrajini", saopštio je Stejt department, prenosi sajt "Euraktiv".
Informacioni rat

Informacioni rat

Specijalni izaslanik i koordinator Globalnog centra za angažovanje Stejt departmenta DŽejms Rubin najavio je početak rada Ukrajinske komunikacione grupe (UCG) sa sedištem u Varšavi.

Kako se navodi u saopštenju Stejt departmenta, "UCG će okupiti partnerske vlade koje treba da koordinišu razmenu informacija, promovišu tačno izveštavanje o Ukrajini i razotkriju manipulacije sa informacijama iza kojih stoji Kremlj".

Rubin je rekao da će grupa, koja uključuje desetak predstavnika, raditi u zgradi Ministarstva spoljnih poslova u Varšavi.

"Zemlje koje učestvuju i ovoj inicijativi su Ukrajina, Kanada, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Letonija, Litvanija, Poljska i Slovenija", dodao je Rubin, a u radu će učestvovati i NATO i Evropska služba za spoljne poslove, koja predstavlja ogranak spoljne diplomatije EU.

"Verujemo da će desetak ljudi koji sede u istoj prostoriji povećati našu sposobnost da odgovorimo na informacioni rat Rusije o ratu u Ukrajini", izjavio je predstavnik Stejt departmenta.

Poljska predstavlja glavnu zemlju NATO-a za transport zapadnog oružja i municije u Kijev.

Kako se tvrdi u Varšavi, poljska državna novinska agencija PAP, koja je prošlog meseca objavila da će Poljaci biti mobilisani da se bore u Ukrajini, bila je "meta verovatnog ruskog sajber-napada".

Rubin je izjavio da je Varšava idealan partner za ovu inicijativu, jer "i Poljska i SAD podjednako ozbiljno shvataju pretnju od dezinformacija", i dodao da "Rusija troši milijarde dolara za manipulacije u globalnom informacionom prostoru."

Pročitajte OVDE o raskrinkanoj Kurtijevoj podmetačini

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA