Najnovije

Lavrov na srpskom pozdravio otvaranje Kancelarije RF u Banjaluci: Jačanje bratskih veza dva naroda

Jasno se vidi koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma u srpskom narodu, a Republika Srpska je pravo uporište istorijske istine i borbe protiv pokušaja iskrivljavanja istorije, poručio je šef ruske diplomatije.

Proširenje diplomatskog kora u Banjaluci dokaz je sve većeg značaja autoriteta Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u svom obraćanju putem video-linka na otvaranju Kancelarije ambasade Ruske Federacije u BiH.

Lavrov je na srpskom pozdravio i poželeo dobrodošlicu predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i ostalim zvanicama na svečanoj ceremoniji otvaranja Kancelarije, čestitavši "kolegama i prijateljima u Republici Srpskoj na ovom značajnom događaju".

"Radili smo na tome već nekoliko godina. Urađen je obiman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski, jer ne otvara se svaki dan novo diplomatsko predstavništvo Ruske Federacije u svetu. Veoma nam je drago što se ovo dešava u prijateljskoj Republici Srpskoj", poručio je šef ruske diplomatije. 

On je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u "oživljavanju ovog radno intenzivnog projekta, a pre svega, rukovodstvu Republike Srpske i lično gospodinu predsedniku Miloradu Dodiku, koji je od samog početka posvetio značajnu pažnju svim pitanjima u vezi sa ovom inicijativom, pruživši sveobuhvatnu pomoć u njihovom brzom rešavanju". 

"Iskreno smo zahvalni i episkopu banjalučkom, njegovom Preosveštenstvu Jefremu, što je obezbedio ovako divno zdanje za smeštaj ruske diplomatske misije. Uvereni smo da će posebna istorijska duhovna atmosfera koja vlada inspirisati naše kolege da kreativno rešavaju probleme sa kojima se suočavaju", naveo je Lavrov i dodao da je zadataka mnogo.

Prema njegovim rečima, veze Rusije s Republikom Srpskom danas doživljavaju neviđeni uspon, kontakti na najvišem nivou su redovni, a i održava se blizak i poverljiv politički dijalog. 

Izgradnja rusko-srpskog hrama i kulturnog i duhovnog centra 
Šef ruske diplomatije je ukazao da u Republici Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti, realizuju se značajni investicioni projekti, kao i da su ostvarene široke veze u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta.

"Sve ovo čini obimnu bilateralnu agendu, koja se ne mora samo aktivno sprovoditi, već i stalno ažurirati, tražeći nove pravce i oblike saradnje. Prioritetnu pažnju posvetićemo izgradnji rusko-srpskog hrama i kulturnog i duhovnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komponenta za jačanje bratskih veza koje vezuju naše narode", naglasio je šef ruske diplomatije.

On je dodao da će strane nastaviti da razvijaju kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj i pozdravio početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i nastavu ruskog jezika na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu. 

Kako je naveo, "jasno se vidi koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma u srpskom narodu", a Republika Srpska je pravo uporište istorijske istine i borbe protiv pokušaja iskrivljavanja istorije. 

Prema njegovim rečima, godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga, jer se "ne smeju zaboraviti podvizi naših predaka". 

"Ovde, zajedno sa vama, mi smo na jedinoj ispravnoj strani istorije. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu. Kao što vidite, lista zadataka, opsežna sa navedenim temama, nije iscrpljena. Svi zaposleni u ruskoj ambasadi uvek rado komuniciraju sa prijateljima i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo obostrano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbednosti", naglasio je on.

Lavrov je istakao da je danas napravljen veoma važan korak u tom pravcu, kao i da će se zajednička saradnja nastaviti.

"Računam na dalju pomoć administracije grada Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana bratske Republike Srpske. Hvala i sve najlepše", zaključio je Lavrov, obrativši se još jednom učesnicima na srpskom jeziku.

FSB: Kijev i NATO vrbuju migrante za izvođenje terorističkih napada u Rusiji

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA