Najnovije

VUČIĆ ODGOVORIO AMBASADI SAD U BiH: Gde to piše? To je moje pitanje!

Predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je na tvrdnje Ambasade SAD u Sarajevu da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" u Beogradu predstavljaju napad na Dejtonski sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine i zatražio da konkretno odgovore kako su došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima.
Vučić na Svesrpskom saboru

Vučić na Svesrpskom saboru

Aleksandar Vučić je rekao da je "baš interesantna" bila kritika partnera iz američke ambasade u Sarajevu po pitanju Svesrpskog sabora održanog u subotu, i to, kako je ocenio, veoma uspešnog i dobro organizovanog na radost našeg naroda. 

"Međutim, rekao sam da ću da postavim neka pitanja. I vi ste čuli, već mnogo puta svi, i u Srbiji, i u Bosni i Hercegovini, i u celom regionu jednu sintagmu koja glasi – duh Dejtonskog sporazumu. Ako mi kao zemlja koja je potpisala Dejtonski sporazum nismo garant provođenja, jer kažu da to ne piše nigde, već smo samo potpisnik, i ako bi duh tog potpisa upravo to značio, ja ne bih da se bavim ni duhom, ni duhovima. I uputiću ću vam najkonkretnije pitanje za one koji su rekli da smo mi pogazali Dejtonski sporazum, za naše partnere iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini", naveo je Vučić u video poruci na instagram profilu @buduchnostsrbijeav.

Naveo je da su Dejtonskim mirovnim sporazumom regulisane nadležnosti centralnih vlasti i entiteta.

"Moje prvo pitanje za njih je kako, gde i od kada negde piše da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima. Naime, tačkom 3 Ustava BiH, aneks 4. Dejtonskog sporazuma, predviđeno je da sve državne funkcije ovlašćenja koja nisu izričito dodeljene institucijama BiH pripadaće entitetima.

A članom 3.1 navedene su nadležnosti institucija BiH, spoljna politika, spoljnotrgovinska politika, carinska politika, monetarna politika, finansiranje ustanova i međunarodnih obaveza BiH, politika useljavanja, izbeglica i azila, provođenje krivičnih zakona, odnosi s Interpolom, međunarodna komunikacija, saobraćaj između entiteta i kontrola vazdušnog saobraćaja", rekao je Vučić.

Predsednik je konstatovao da se, kao što se vidi, nigde ne pominju ni javna imovina, ni javna svojina.

"Te vas molim, dragi partneri iz američke ambasade, da mi konkretno odgovorite kako ste došli do zaključka i na osnovu čega i kog akta da imovina pripada centralnim vlastima, a ne entitetima kao što jasno piše u Dejtonskom sporazumu, a zbog čega ste između ostalog učestvovali u izazivanju krize na prostoru BiH. Istovremeno, očekujem da mi odgovorite, kao što ste već u nekoliko navrata rekli da to ima veze sa sporazumom po pitanju sukcesije iz 2001. koje je stupio na snagu 2004", dodao je Vučić.

Poručio je i da na to ne odgovaraju jer bi, kako kaže, bilo mnogo glupo.

"Sukcesijom se regulišu prava i obaveze država članica nastalih na prostoru BiH, a ne kako će javna svojina ili javna imovina biti raspoređena unutar jedne od država članica nastale raspadom Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije", rekao je Vučić i ponovio molbu da mu na ovo jedno prosto pitanje, a tako mnogo važno odgovore, jer svi u regionu već godinu i po dana gube po pitanju imovine na kojoj insistiraju.

"Mnogo sam srećan što ste prihvatili ovu argumentovanu, civilizovanu i bez ikakvih uvreda dobru raspravu i uveren sam da ćete mi pružiti odgovor.

Gde to piše. To je moje pitanje", poručio je Vučić.

Pročitajte OVDE šta je Dodik poručio američkom ambasadoru Marfiju

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA