Najnovije

Dodik: Kada Marfi čuva Dejtonski sporazum, propast je zagarantovana

Ambasada SAD bi trebalo da bude svesna da je Srpska entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod, poručio je predsednik RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da, kada Majkl Marfi čuva Dejtonski sporazum, "isto je kao kada koza čuva kupus – propast je zagarantovana".

Dodik je na svom instagram nalogu poručio Marfiju da samo tako nastavi i da je na dobrom putu da uništi i ono malo što je ostalo od BiH.

"I kao što je izvesno da posle noći dolazi jutro, postalo je izvesno da Marfi neće propustiti priliku da se obruka. Jednom prilikom mi je jedan kolega Majkla Marfija rekao kako on sedne sa tri čoveka na ručak i nekako postigne da ga nakon toga sva trojica mrze. Da li je odsustvo ljubavi ili pažnje – ne znam, puna je Amerika ljudi koji mu mogu pomoći, ali mu to ne daje za pravo da ponovo zabada nos tamo gde mu nije mesto", naglasio je predsednik Srpske.

"Saopštenje Majkla Marfija povodom Svesrpskog sabora i njihove tvrdnje da Republika Srpska nije država i da moji stavovi predstavljaju napad na Dejtonski sporazum, pokazuje duboko nerazumevanje stvarnosti i volje naroda Srpske", rekao je Dodik.

"Ambasada SAD bi trebalo da bude svesna da je RS entitet s ustavnim pravima, a svaka insinuacija koja dovodi u pitanje njen legitimitet je neprihvatljiva i uvredljiva za naš narod. Majkl Marfi je valjda tu da napravi dobre odnose Amerikanaca i Srba, između ostalog, ali on izuzev neprijateljstva prema nama ne pokazuje ništa drugo", dodao je.

On je napomenuo da je "Republika Srpska potvrđena na osnovu međunarodnog sporazuma – Dejtonskog mirovnog sporazuma" i da se Republika Srpska "striktno pridržava njegovih odredaba".

"Naši napori kroz Svesrpski sabor imaju za cilj očuvanje prava i autonomije Republike Srpske, a ne destabilizaciju BiH, kako to neki zlonamerno interpretiraju. I da, ma koliko to nekome smetalo, RS je garant tog Dejtonskog sporazuma na osnovu odluka 1995. godine. Što se tiče američke kritike da Svesrpski sabor predstavlja napad na Dejtonski sporazum, moram da podsetim da su brojni visoki predstavnici i međunarodne strukture svojim delovanjem mnogo puta prekršili taj isti sporazum", naveo je Dodik.

On je naglasio da je "neprihvatljivo da stranci poništavaju odluke legalnih institucija Republike Srpske i BiH", i ukazao da Srbi brane Dejtonski mirovni sporazum, a da na njega nasrću razni "Marfiji i Šmitovi".

"Na svu sreću, narodi Evrope, a verovatno i građani SAD, na putu su da na demokratski način otpuste Marfije i geopolitičke štetočine i usijane glave koje su svet dovele na rub konflikta. Ne brini, Majki, ja razumem šta ti radiš i da sada želiš da izazoveš krizu gde je nema. Za to ti služe tvoji poslušnici među Bošnjacima", poručio je Dodik.

On je naveo i da Srbima "uopšte ne bi smetalo da se Bošnjaci okupe i organizuju svoj događaj".

"Nemoj samo ti da im pomažeš. Ako žele da pričaju o kulturi i saradnji sa drugima, kao što smo mi, dobrodošli su da to učine u svakom srpskom gradu. Ti nisi. Gudbaj", zaključio je Dodik.

Vojni eksperti: Ovo je glavni razlog nedavnog napretka Rusije

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA