Najnovije

DODIK ODGOVORIO NA BRUTALNE PRETNJE RATOM: Trideset godina stvaraju "islamsku državu"

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska trideset godina davala šansu BiH i da su Bošnjaci trideset godina samo nastojali da unište Srpsku i da od BiH naprave islamsku državu.

- Ako je Zapad sve vrijeme okretao glavu od te činjenice, vjerujem da će poslije istupa ministra odbrane u Savjetu ministara, Zukana Heleza, konačno progledati - naveo je Dodik u objavi na mreži Iks.

Dodik kaže da "koliki god cirkusant bio Helez, njegove posljednje prijetnje upućene Srbima i Republici Srpskoj govore kakvu su sudbinu bošnjački političari namijenili Srbima".

- Davno je rečeno - "što trijezan misli, to pijan govori", a Helez je sve rekao. NJegova ratnohuškačka, šovinistička retorika, mržnja prema svemu srpskom, kulminacija je destruktivne bošnjačke politike - istakao je Dodik.

On je naglasio da su prijetnje ratom i uništenje Srba vrhunac kršenja Dejtonskog sporazuma i najveća prijetnja miru od njegovog potpisivanja do danas.

Dodik kaže da "kao što je Alija Izetbegović 1992. na pruženu ruku Srbije odgovorio ratom, tako i danas Helez na poruke mira, tolerancije, saradnje Srbije i Republike Srpske odgovara prizivanjem rata".

- Sramota je ćutanje američkog ambasadora Majkla Marfija, Kristijana Šmita i ostalih, uvijek spremnih da reaguju na sve. Sramota je ćutanje političara iz Sarajeva. Mi na ovo nećemo ćutati - poručio je predsednik Republike Srpske.

Ratno huškanje Heleza

Povodom održavanja Svesrpskog sabora i usvajanja zajedničke deklaracije, a potom i negodovanja država u regionu zbog svesrpskog ujedinjenja, naročito iz Sarajeva stižu najoštrije poruke.

Pored dva saopštenja američke ambasade u BiH, u kojima se tvrdi da deklaracija krši Dejtonski sporazum i ruši državu BiH, bosanskohercegovački ministar odbrane Zukan Helez je uputio pretnje Srbima i Republici Srpskoj, koje zlokobno najavljuju da predsednika Srbije Aleksandra Vučića tek čeka bitka za opstanak srpskog naroda u regionu.

Helez je, gostujući na ekstremističkoj bošnjačkoj televiziji „Hajat”, najavio da će bošnjačke vlasti, u svetlu Rezolucije o Srebrenici zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvek.

On je Srbima zapretio da će, ako se ne povinuju ovom planu o podeli, „izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su proterani u hrvatskoj akciji „oluja”. Helez je čak rekao da bi za Srbe bila „prednost” ako bi se sami iselili. Bosanski ministar odbrane naglasio je da „predstavnici međunarodne zajednice sa kojima svaki dan razgovara” – dele njegove stavove. 

Izvor: RTRS / Politika / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA