Najnovije

GOVOR PATRIJARHA PORFIRIJA NA SPASOVDANSKOJ LITIJI: Sve za Hrista, Hrista ni za šta! (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici proslavljaju Vaznesenje Gospodnje ‒ Spasovdan, prestoničku slavu. U 19 časova u Vaznesenjskom hramu počela je Spasovdanska litija. Patrijarh Porfirije se obratio slavskom svečanom besedom vernicima i okupljenima u Hramu Svetog Save.
Patrijarh Porfirije

Patrijarh Porfirije

"Spasovdan, dan Gospodnji, praznik našeg večnog spasenja, događaj kada je Spasitelj jednom za svagda izmestio i premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo, i postavio ljudsku prirodu na tako veliko dostojanstvo, na presto sa desne strane Oca nebeskog", rekao je patrijarh Porfirije na početku besede povodom Spasovdana.

Patrijarh je još jednom podsetio da su povodom Spasovdana u litiji, kako kaže, čudotvorne mošti svetog ave Justina Ćelijskog i čudotvorna ikona Bogorodice Koreno-Kurske.

"Danas se Sveti naš Avo, ovde posle osamdeset godina ponovo srećeš sa divnim, čudotvornim likom Presvete Bogomajke koji je nastao u gradu Kursku, u Rusiji. Ovaj je Bogorodičin obraz izbegavši stradanje od komunista, kratki period mira između dva svetska rata našao u našem prestonom Beogradu", rekao je patrijarh.

Istakao je kontekst iz prošlog veka vezan za oca Justina i ikonu koja je pristigla u Beograd.

"A kada je boljševička neman u ruhu bezbožnog komunizma stigla u Srbiju, ti si avo Justine bio prinuđen da zameniš univerzitetsku katedru, amvone beogradskih hramova, govornice prestoničkih dvorana i učilišta, nakon brojnih stradanja i životnih opasnosti, oltarom skromnog, planinskog  manastira Ćelije i da odatle svoju ognjenu i proročku reč o Spasitelju čoveka i sveta upućuješ srpskom narodu, a da one stignu i do dalekih krajeva i postanu radost, uteha i svetlost svetu", rekao je patrijarh.

Istakao je da je na zapadu završila čudotvorna ikona Bogorodičina Kurska, nazvana Znamenje, kao najveća svetinja ruskog zagraničja.

"Odatle nam danas, iz Amerike, dobrotom i ljubavlju njegovog visokopreosveštenstva mitropolita NJujorka i istočnoameričkog gospodina Nikolaja, predstojatelja Ruske zagranične Crkve", pozdravio je patrijarh dolazak gosta Spasovdana.

Istakao je da, kako kaže, strašne demonske sile i oluje vitlaju svetom, sile koje imaju potencijal da ga unište, da unište  civilizaciju kakvu znamo, da te sile na velika i neprestana iskušenja, svakovrsnim pretnjama i pritiscima, stavljaju i naš pravoslavni srpski narod.

"Ali, imajmo na umu, braćo i sestre, i to da svako  iskušenje,  pa i najveće iskušenje za ljude i narode, ima duhovnu osnovu, da je posledica duhovnih oboljenja. A ratna pogibelj, najveće iskušenje za ljudski rod, posledica je najvećeg duhovnog pada", rekao je patrijarh.

Navodi da je potrebno pod moranjem da se vodi borba pre svega  na duhovnom planu.

"Stoga nam je Gospod darovao priliku da se  na dan Vaznesenja NJegovog, dan slave prestonog grada srpskog naroda, pred čudotvornom ikonom Majke Božije saberemo oko prepodobnog oca našeg Justina Ćelijskog, našeg Ave, i da svi zajedno zatražimo njegove tople zastupničke molitve Vaznesenom Gospodu i Majci NJegovoj", navodi poglavar Srpske crkve. 

Imati za slavu prestonice Spasovdan, predstavlja i poseban blagoslov i čast ali i odgovornost i prizvanje, ne samo za one koji žive u njemu, već i za čitav naš narod, rekao je patrijarh.

"Svi smo različiti, ali različitosti su dar Božiji. Date su nam da bismo se međusobno dopunjavali i obogaćivali, da bismo bili snažniji i sposobniji da zajedno savladavamo svako iskušenje i zlo u nama i oko nas", rekao je u besedi.

Navodi da svi moramo da budemo bolji – "onakvi kakvim nas Bog hoće, onakvi kako je zapisano u svetom Jevanđelju, onakvi kako nas uče zapovesti Božije".

Ističe da je iz tog razloga potreban Hristos i NJegovo Jevanđelje, što je narod oduvek znao, a to znaju i sabrani u litiji.

"Zbog toga, čovekov put i cilj, njegova mera i svrha, imaju uporište i kriterijume, ne više prolazne i pale, već večne i božanske", besedio je patrijarh povodom Spasovdana.

Iskatako je da je potrebno živeti po jevanđelju.

"Međutim, svaka ideja i ideologija koja nema svoje uporište i izvor u reči Božijoj, u reči Hristovoj, po prirodi stvari zloupotrebljava istinsku vrednost i značenje čoveka i ona nije naša", rekao je poglavar Crkve.

Mi jako dobro znamo ko smo i šta smo, rekao je patrijarh – "Mi smo pravoslavni hrišćani, mi smo deca Svetog Save, svetog vladike Nikolaja, svetog Justina i svih svetih iz roda našeg".

Pred kraj besede se ponovo okrenuo rečima ave Justina Popovića.

"Zato se uvek sećajmo, gromoglasnih reči svetog ave Justina kojima je opominjao i tešio svoj narod, i kojima nas i danas ovde opominje i teši – Sve za Hrista, Hrista ni za šta!", rekao je patrijarh.

Pogledajte video snimak:

Izvor: RTS / Tv Hram / Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA