Najnovije

ISTORIJSKI MOMENAT ILI OPŠTI CIRKUS: Zelenski i Bajden potpisali - u slučaju napada na Ukrajinu "sastanak"!? (VIDEO)

Na samitu G7, koji se održava u Italiji, u gradu Fasano, ukrajinski i američki predsednici, Volodimir Zelenski i DŽozef Bajden, potpisali su "Dogovor o međusobnoj bezbednosti", a koji podrazumeva "sastanak" u slučaju napada na Ukrajinu. Obzirom da je Ukrajina već godinama u ratu, dogovor je poprilično zbunjujući, ništa manje nego obaveza "sastanka" koju Vašington preuzima, kako je to definisano u dokumentu.
Hitan sastanak!

Hitan sastanak!

U slučaju oružanog napada na Ukrajinu, Sjedinjene Države i Kijev će se “sastati u roku od 24 sata kako bi se konsultovali o odgovoru i utvrdili koje dodatne odbrambene potrebe Ukrajina ima”.

Kako je saopšteno, interesi i ciljevi ovog dogovora se ogledaju u:

►Cilj SAD je jačanje odbrane i njihovih kapaciteta;

►SAD obećavaju da će pomoći da se to obezbedi ne slanjem trupa u Ukrajinu, već oružjem i municijom;

►Podrška ekonomskoj i energetskoj obnovi Ukrajine;

Ovaj sporazum ubrzava integraciju Ukrajine u EU i NATO, složna su dva lidera.

Dogovor verovatno podrazumeva buduće potencijalne ratne sukobe koje bi Ukrajina mogla imati, a na ovaj način kroz bližu integraciju sa američkim bezbedonosnim sistemom Kijevu prave supstituciju za članstvo u NATO alijansi. Ukrajina nema podršku NATO članica za proces integracija u NATO alijansu u ovom trenutku, iako u krajnjoj projekciji NATO alijansa to drži proklamovano kao jedan od svojih ciljeva.

Sve u svemu, novi “Dogovor o međusobnoj bezbednosti” je izvesno samo “šminka” već postojeće i sve nategnutije saradnje Vašingtona i Kijeva. Mada, shodno perfidnoj politici koju Amerikanci vode, stvar treba posmatrati kao strateško-taktičko pomeranje i stvaranje preduslova za dalje sprovođenje planova i operacija “slabljenja Rusije” koje Vašington diktira.

Beloj Kući i vojnoj mašineriji SAD-a ovaj novi potpisani dogovor svakako predstavlja benefit, jer njime, što se tiče Ukrajine, drže “dirigentsku palicu” u svojim rukama. Time SAD stvaraju sebi način da imaju pravo prvenstva u odlučivanju po pitanju Ukrajine naspram EU, što je od vrhunske važnosti za Vašington.

U dokumentu je definisano da Amerika, u periodu od narednih 10 godina, namerava da obezbedi Ukrajini praktično sve što treba. Dugoročnu materijalnu, savetodavnu, obaveštajnu, bezbednosnu, odbrambeno-industrijsku, institucionalnu, obuku, i drugu podršku za razvoj ukrajinskih bezbednosnih i odbrambenih snaga.

Pogledajte snimak konferencije i “svečanog potpisivanja”:

Pročitajte OVDE šta Zelenski kaže na Samitu G7 u vezi potrebnih 500 milijardi dolara za obnovu Ukrajine

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA