Najnovije

ŠTA TO HIL PORUČUJE: Uslov za EU nije priznavanje Kosova, ali...

Ambasador SAD Kristofer Hil kaže da misli da se od Srbije neće tražiti de jure priznanje takozvanog Kosova za ulazak u Evropsku uniju, već normalni odnosi Beograda i Prištine, kao što Brisel i kaže da traži.
Hil

Hil

Kristofer Hil rekao je da Evropljani traže upravo ono što i kažu – normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. 

"Oni žele mir i bezbednost u regionu, a svakako između Kosova i Srbije", rekao je Hil u intervjuu za NIN na konstataciju da Ohridski sporazum ne predviđa de jure priznanje Kosova.  

Ambasador je naglasio da misli da je vreme da se sprovede ono što je dogovoreno pre 11 godina, ali da u kontekstu implementacije postoji jasna slika za Srbe koji žive na KiM.

"Ohridski sporazum jeste odredio neke oblasti na koje se treba fokusirati i jedna od njih je potreba za stvaranjem Zajednice srpskih opština", rekao je Hil i naglasio da je normalizacija nešto na čemu se može raditi, ali u kontkestu regiona.         

"Mislim da su vrlo jasno rekli da postoje članice EU koje ne priznaju Kosovo, tako da je pravo pitanje da pokušamo da dođemo do normalizacije tamo gde granice neće biti granice koje dele, već granice koje spajaju, granice koje zaista spajaju", rekao je Hil i naveo da Srbiju vidi kao igrača u Evropi, kao zemlju koja ima mnogo toga da ponudi.

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA