Najnovije

UPOZORENJE SA ISTOKA: Opasnost od šireg evropskog sukoba nikad veća!

Opasnost da se ukrajinski sukob prelije na Evropu raste i rizik od evropskog rata nikada nije bio tako visok, prenosi "Ejža tajms".
Nikad veća opasnost!

Nikad veća opasnost!

NATO sada uvodi u Ukrajinu avione F-16, koji će navodno delovati sa rumunskih aerodroma i pitanje je hoće li Rusija morati da uništi operacije rumunskih vazdušnih baza ili će Alijansa odustati od ideje da ih koristi za lansiranje letova koji nose rakete dugog dometa a koje će, neki predviđaju, imati za cilj da pogode Krim.

Rusi su, dodaje se, ultraosetljivi na Krim, a iako napadi na ovo poluostrvo "nemaju stvarnu vojnu svrhu jer Ukrajini tamo nedostaju kopnene snage potrebne za borbu", ideja je da ih Kijev ovim napadima ponizi.

Verovatnije je, međutim, da će biti obrnuto.

"Kako se pritisak pojačava, od Rusije se može očekivati da odgovori brutalnom silom, bilo napadom na Harkov, Odesu ili Kijev, ili sve od navedenog Rusija ima više raketa dugog dometa nego što NATO može da isporuči, a Kijev nema dovoljno preostale protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje gradove od razaranja", navodi medij, pitajući se, šta je onda, osim kažnjavanja Rusije, zapravo strategija NATO-a.

Nema razloga da se veruje da Rusija može biti ubeđena da zaustavi svoje operacije protiv Ukrajine ili razmotri prekid vatre, dodaje medij, ukazujući kako su Rusi, slanjem ratnih brodova i nuklearnih podmornica poslali svoju poruku Vašingtonu. Sve ukazuje da je Rusija sve ljuća zbog napada na Krim i unutrašnjost njene teritorije, prenosi "Ejža tajms".

"Neki evropski lideri, koji opasno gube političku podršku kod kuće, posebno francuski predsednik Emanuel Makron, mogli bi da se odluče za pokretanje većeg rata kako bi pokušali da okrenu javno mnjenje u svoju korist. Slanje trupa i nuđenje borbenih aviona i drugog oružja moglo bi se protumačiti kao namerno ciljanje na širi, evropski rat. Činjenica da SAD očigledno stoje iza korišćenja baza F-16 u Rumuniji može biti Bajdenov način da izazove rat u Evropi i spase svoje političko bogatstvo koje tone", ukazuje se u tekstu.

Takve ideje su, međutim, rizične jer je odbrana NATO-a "sramotno tanka".

"Rizikovati alijansu i budućnost Evrope zarad ostanka na funkciji je, samo po sebi, sramotno i verovatno zločin ako je istina. A i ne postoje dokazi da će javno mnjenje podržati veći rat. U stvari, verovatnije je da u Evropi postoji nagomilano antiratno osećanje koje će izbiti, i sa desne i leve strane, a verovatno i iz centra", prenosi "Ejža tajms" tekst sa bloga "Oružje i strategije".

Pogledajte OVDE udare ruske avijacije po komandnom mestu OSU

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA