Najnovije

AMERIKANCI SATERANI U ĆOŠAK: Zapad je na ivici rata

Mirovni predlog ruskog predsednika Vladimira Putina obesmislio je predstojeću konferenciju o Ukrajini u Švajcarskoj i saterao NATO u ćošak, rekao je za Sputnjik bivši obaveštajni oficir američke marinake Skot Riter.

Predsednik Vladimir Putin izneo je još jedan predlog za rešavanje ukrajinske krize na sastanku sa najvišim diplomatama u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova u Moskvi, jasno stavljajući do znanja da Moskva nije zainteresovana za zamrzavanje ili odlaganje sukoba.
Prema rečima predsednika, Rusija je spremna da prekine vatru i počne pregovore kada Ukrajina počne da se povlači iz Donjecke i Luganske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti unutar njihovih administrativnih granica i zvanično se odrekne planova za ulazak u NATO.

Pored toga, Rusija zahteva od Ukrajine da usvoji neutralan, vanblokovski i nenuklearni status.

- Spremni smo da sutra sednemo za pregovarački sto - rekao je Putin.
- Putinov novi mirovni predlog je briljantan potez - smatra bivši obaveštajni oficir američkog marinskog korpusa Skot Riter.

Riter je za Sputnjik rekao da zapadna mirovna konferencija u Švajcarskoj od 15. do 16. juna koja nikada ne bi uspela, sada ima potpuno drugačiji ugao.

Istakao je da se će se sada razgovarati o ruskoj mirovnoj inicijativi i da neće više biti govora o nerealnim očekivanjima Zelenskog da Rusija napusti nove teritorije.

Riter je takođe postavio sledeća pitanja:

- Možemo li mi tu ponudu da prihvatimo?

- Samit NATO-a neće biti o 'Kako da se proširimo, kako da povećamo?

-Biće reči o tome šta da radimo sa ruskim mirovnim predlogom?'

Sumirao je kako ova neodlučnost, Zapad ostavlja tačno tamo gde ga Rusija želi.

Riter je jasno poručio da Rusija ne traži prekid vatre ili zamrzavanje sukoba kako bi se on više zagrejao i da Rusija traži rešenje sukoba.

 Američki vojni eksperti tvrde da mapa puta koju je predložio Vladimir Putin ispunjava i početne ciljeve specijalne vojne operacije pokrenute 24. februara 2022. godine, odnosno demilitarizaciju i denacizaciju.
Zelenskom su dani odbrojani to zna i SAD!
Skot Riter je objasnio da Vladimir Putin jasno stavlja do znanja da Vladimir Zelenski nije politička budućnost Ukrajine i da će desničarske političke stranke koje su proizvele organizacije nacističkog tipa kao što su "Desni sektor", "Svoboda", "Azov" i druge Paravojne i vojne organizacije koje su povezane sa neonacizmom biti uklonjene.

Takođe je istakao da će Rusija biti deo restrukturiranja nakon sukoba u Ukrajini, tako da se Ukrajina udalji od NATO-a i zauzme poziciju istinske neutralnosti.

Riter smatra da to menja unutrašnju političku dinamiku unutar Ukrajine, osnažujući političke subjekte koji su inače bili potisnuti kao i opoziciju koju je Volodimir Zelenski nastojao da ućutka.

Na kraju riter je poručio kako je ruski predsednik takođe jasno stavio do znanja da će se, ako se predlozi odbiju, vojna konfrontacija nastaviti i da bi budući zahtevi za mir mogli biti veoma različiti.

- Ovo može uključivati Odesu, Harkov i druga pitanja te prirode - pretpostavio je Riter. 

Američki obaveštajac je konstatovao kako Rusija gradi kredibilitet na prethodnom pokušaju pregovora iz 2022. godine i kako Moskva sa diplomatske strane povlači neverovatno mudre poteze.

Riter ne sumnja da je Zelenski gotov ako se prihvati mirovni predlog Rusije.

Ipak, postavlja se pitanje da li će rukovodstvo NATO-a koje je već mnogo uložilo u kontinuirano krvoproliće u Ukrajini prihvatiti sporazum, prema njegovim rečima.

700.000 RUSKIH VOJNIKA! Putin rekao sve što spremaju na terenu

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA