Najnovije

Bivši premijer Albanije: Umalo nismo zaratili sa Makedonijom zbog "Kosova"

Bivši albanski premijer rekao je da su sukobi 1999. godine mogli dovesti do konfrontacije Albanaca iz Makedonije sa tamošnjom vladom.

Tokom sukoba na Kosovu 1999, moglo je da dođe do direktne konfrontacije Albanije i Makedonije, izjavio je bivši albanski premijer Pandeli Majki za TV A2 Si- En-En.

"Imali smo veoma tešku raspravu sa tadašnjom vladom u Skoplju i bili smo prinuđeni da otvorimo granice i sa Makedonijom, a u jednom danu je možda 30.000 – 35.000 ljudi prešlo granicu u pravcu Korče. Situacija na početku, kada je makedonska vlada blokirala sve izbeglice koje su bile na granici sa Kosovom, je postala pravi užas. Posle nekoliko dana smo zapretili", rekao je.

Ministar inostranih poslova Grčke, Papandreu, onda je, prema Majkovom svedočenju, zajedno sa makedonskim ministrom spoljnih poslova došao u kabinet premijera Albanije, a predstavniku makedonske strane je zatraženo zvanično izvinjenje za ono što se dogodilo na granici.

Rečeno mu je, kaže tada, da će Albanija u slučaju daljeg blokiranja granice pozvati Albance u Makedoniji da ustanu protiv države i zaštite "braću sa Kosova". Reč je, naime, o ljudima koji su bežali od sukoba terorističke OVK sa jugoslovenskim snagama, ali i onima koji su se sklanjali od NATO bombi.

"Ili otvorite granicu ili pozivamo Albance da ustanu i zaštite svoju braću. I nema ničeg nezamislivog što bi se moglo dogoditi u tom trenutku", dodao je Majko.

ZELENSKI ZVAO PREDSEDNIKA KINE NA TELEFON: Obećao mu da neće dati oružje Rusiji

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA