Najnovije

KNEŽEVIĆ: Spajiću prihvatljivi naši zahtevi o srpskom jeziku, trobojci i dvojnom državljanstvu

Predsednik crnogorske Demokratske narodne partije je rekao da Crnu Goru vidi kao kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja "ne sme da vodi antisrpsku politiku".

Predsednik crnogorske Demokratske narodne partije Milan Knežević rekao je da mu je čast što je bio na Svesrpskom saboru u Beogradu i da su sa tog skupa poslate poruke o jedinstvu srpskog naroda i potrebi da se razgovara sa svim narodima na Balkanu.

"Tamo smo govorili Andrija Mandić i ja, poslali smo veoma korektne poruke koje idu u pravcu ne samo jedinstva srpskog naroda, nego i potrebe da razgovaramo sa svim narodima na Balkanu", rekao je Knežević u intervjuu za "Vijesti".

On je dodao da Crnu Goru vidi kao kao samostalnu, međunarodno priznatu državu, koja "ne sme da vodi antisrpsku politiku".

Lider DNP-a je rekao da njegova partija neće ući u rekonstruisanu Vladu sve dok ne budu prihvaćeni zahtevi koje je nedavno ispostavio premijeru Milojku Spajiću.

Knežević dodaje da postoje modaliteti dopune a ne izmene Ustava kada su u pitanju njihove namere poput onih o uvođenje trobojke, srpskog jezika i ostalih stvari koje je izneo kao zahteve nedavno, među kojima je izmena Zakona o dvojnom državljanstvu.

Spajić mu je, kako kaže, saopštio da su svi ovi zahtevi prihvatljivi.

"Ne vidim zašto srpski jezik koji je većinski ne bi trebalo da bude službeni. Spajić i članovi PES-a su kazali da je to prihvatljivo. Mi nismo razgovarali nakon ispostavljanja zahteva. Ja, Spajić i Mandić bi trebalo da potpišemo dokument kojim bi se obavezali, da ne bude posle dao si mi reč ili nisi, nego da jasno iskažemo volju i spremnosti", naveo je.

On je ponovio da neće ući u rekonstruisanu Vladu dok se zahtevi ne ispune.

Rezolucija o Jasenovcu prva na dnevnom redu
Knežević je rekao i da rezolucija o genocidu u Jasenovcu treba da bude prva na dnevnom redu sednice crnogorske skupštine, a da nakon toga na red treba da dođe i inicijativa premijera Milojka Spajića za razrešenje ministra pravde Andreja Milovića.

"Ako neko misli da će DNP glasati po automatizmu, onda je u grdnoj zabludi. Suspendovali smo podršku Vladi Milojka Spajića, preduslov je izglasavanje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali svakako želimo da čujemo obrazloženje i razloge premijera zašto inicira smenu Milovića i da li oni korespondiraju našim zahtevima i obrazloženjima koje smo saopštavali ranije", rekao je Knežević.

On je rekao da očekuje da će pitanje rezolucije o Jasenovcu do kraja juna doći na dnevni red i da je o tome razgovarao sa predsednikom Skupštine Crne Gore i Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem.

"Voleo bih da to bude 28. juna, za Vidovdan i da simbolički pošaljemo poruku da se u Jasenovcu desio nezapamćeni genocid, koji mnogi pokušavaju da relativizuju i izjednače sa nekim zločinima", dodao je Knežević.

On je rekao da ne vidi zašto bi ta rezolucija pravila štetu Crnoj Gori, ako bude usvojena u parlamentu. Knežević je rekao da je to ideja koju je podržao crnogorski premijer Spajić, kad je rekao da će Crna Gora glasati za rezoluciju o Srebrenici i da nema ništa loše u tome da se Hrvatska "suoči sa genocidnom prošlošću njenih predaka iz NDH".

Istakao je da želi da on i DNP budu deo crnogorske vlade.

"Ali, ako treba da budemo ministri i da klimamo glavama, da progutamo sve ovo što je protivno interesu srpskog naroda u Crnoj Gori, nećemo biti deo priče", dodao je Knežević.

RUSKI PADOBRANCI UPALI KAO KAMIKAZE: Ozbiljna preciznost, sve razneto

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA