Najnovije

Ruska duma: Svetu treba dedolarizacija – američka valuta je toksična

Ograničenja plaćanja i krađa ruskih zlatnih i deviznih rezervi trebalo bi da nateraju druge države da razmisle koliko je zaista pouzdano da čuvaju svoja sredstva u američkoj valuti, poručio je Vjačelsav Volodin i dodao da mnoge zemlje traže alternativu "toksičnom dolaru".

Dolar je postao toksičan, diskreditovan je kao rezervna valuta, te je dedolarizacija u svetu neizbežna, poručio je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin.

"Vašington je uvođenjem nezakonitih sankcija protiv finansijskih institucija Rusije potpuno potkopao poverenje u dolar kao globalnu rezervnu valutu", napisao je Volodin na Telegramu.

Prema njegovim rečima, sankcije neće dati Americi željeni efekat.

"U martu 2022. godine udeo 'neprijateljskih' valuta dostigao je 84,7 posto. Danas je smanjen skoro 5 puta – na 17,8 posto. Sa druge strane, obračuni u rubljama su porasli 3,5 puta, ali i u prijateljskim valutama skoro 15 puta", napisao je Volodin.

Preko 90 posto obračuna u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EAEU) se obavlja u nacionalnim valutama, a u trgovini između Rusije i Kine se čak 95 posto svih transakcija odvija u rubljama i juanima, dodao je ruski zvaničnik.

"Ograničenja plaćanja i krađa zlatnih i deviznih rezervi trebalo bi da nateraju druge države da razmisle koliko je zaista pouzdano da čuvaju svoja sredstva u američkoj valuti", poručio je predsednik Dume.

"Sada su sve zemlje počele da shvataju da SAD svoju valutu koriste kao instrument političkog pritiska. Ne želeći da postanu taoci američke politike, i druge zemlje se, pored Rusije, odriču toksičnog dolara", zaključio je Volodin.

Prema njegovim rečima, mnoge suverene države traže alternativu, a naročito države članice BRIKS-a.

STOLTENBERG PORUČIO PUTINU: Imamo pola miliona vojnika u pripravnosti

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA