Najnovije

STOLTENBERG PORUČIO PUTINU: Imamo pola miliona vojnika u pripravnosti

NATO ima 500.000 vojnika u pripravnosti, poručio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon današnjeg obraćanja ruskog predsednika Vladimira Putina, a pred sutrašnji samit u Švajcarskoj, na kojem će se razgovarati o ukrajinskoj krizi.

"Trenutno povećavamo spremnost NATO snaga. U različitim strukturama, 500.000 vojnika NATO-a je u stanju visoke pripravnosti, što je znatno više nego što je dogovoreno na samitu u Madridu. Oni se mogu aktivirati u roku od nekoliko dana u bilo kom pravcu", rekao je Stoltenberg.

Prema rečima generalnog sekretara, zemlje bloka planiraju i da u narednih pet godina ojačaju svoju kolektivnu odbranu sistemima PVO, kao i lovcima najnovije generacije.

Kada je reč konkretno o Ukrajini, otkrio je da su se ministri odbrane NATO-a složili oko plana za jačanje uloge NATO-a kao koordinatora u vojnoj podršci Kijevu. Zemlje istočne Evrope će, kako je rekao, učestvovati u koordinaciji isporuke oružja Ukrajini.

"Dogovorili smo plan i to kako ćemo koordinisati vojnu podršku. To uključuje komandni centar u Visbadenu i logističke centre u istočnoj Evropi", rekao je generalni sekretar i dodao da će oko 700 ljudi biti uključeno u ovaj projekat. 

"Obuku ukrajinske vojske će sprovoditi saveznici na teritoriji zemalja Alijanse", otkrio je Stoltenberg. 

Izvor: RT Balkan 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA