Najnovije

Britanska vojska od Kineza naručila bedževe za vojne kape: Odlažu nabavku zbog straha od špijunaže

Odeća nekih vojnih pukova Ujedinjenog Kraljevstva uključuje kape sa značkom sa kraljevskim grbom, zajedno sa krunom ili inicijalima aktuelnog monarha.

Britanska vojska je odložila zamenu bedževa na vojničkim kapama zbog straha da bi nova obeležja mogla u sebi da imaju kineske uređaje za praćenje, s obzirom da su proizvedeni u fabrikama u Kini, objavio je "Fajnenšel tajms" (FT).

Odeća nekih vojnih pukova Ujedinjenog Kraljevstva uključuje kape sa značkom sa kraljevskim grbom, zajedno sa krunom ili inicijalima aktuelnog monarha. Tradicija je da se značke redizajniraju kada na vlast dođe novi suveren. Promena je postala neophodna po stupanju na tron kralja Čarlsa Trećeg i njegovom izboru Tjudorove krune za šifru umesto krune Svetog Edvarda koju je favorizovala njegova majka, pokojna kraljica Elizabeta Druga.

Kako navodi FT, standardna procedura zamene bedževa je obustavljena kada se saznalo da je kompanija sa sedištem u Jorkširu sa fabrikom u Kini ugovorila izradu novih obeležja. Prema jednom visokom britanskom odbrambenom zvaničniku koji je razgovarao za novinsku kuću, "postoji bojazan da bi uređaji za praćenje ili dži-pi-es predajnik mogli biti ugrađeni u značke za kapice".

"Rezultat je kašnjenje u uvođenju značaka sa kapama jer Velika Britanija nema kapacitet da ih proizvodi tako brzo ili jeftino", naveo je zvaničnik.

Iz Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva su rekli da će se "nabavka novih oznaka za kape desiti kada budu ispunjeni njihovi zahtevi", ne precizirajući strahove od špijunaže. Kineska ambasada u Londonu nije odgovorila na zahtev za komentar, preneo je FT.

Suzan Valbank, direktor britanske kompanije "Vajdin Viving"(Widen Weaving) je potvrdila da kompanija radi sa Kinom, ali nije komentarisala strahove od špijunaže.

"Kina je deo naših lanaca snabdevanja, poslujemo 15 godina, imamo dugogodišnje odnose i nikada nije bilo zabrinutosti", rekla je ona, napominjući da će se nove oznake za kape praviti "na različitim mestima, uključujući Kinu", i da njena kompanija čeka konačno odobrenje britanskih vlasti za početak proizvodnje.

Prošlog meseca, nekoliko britanskih zakonodavaca ukazalo je na Peking kada je platni sistem oružanih snaga bio meta hakovanja podataka. London je u martu zvanično optužio kineske "državne aktere" da stoje iza sajber napada na Izbornu komisiju UK 2021-2022.

Slični incidenti u prošlosti naveli su Veliku Britaniju da zabrani instalaciju nove opreme kineske tehnološke kompanije "Huavej" u lokalne 5G mreže 2021. Kina je više puta negirala optužbe za špijuniranje.

POGLEDAJTE UPAD RUSKE VOJSKE: Veliki uspeh na terenu sada stvarnost

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA