Najnovije

DŽefri Saks: Za krvoproliće u Ukrajini su krivi zapadna arogancija i širenje NATO-a

Saks je kritikovao zapadne političare i medije zbog tvrdnji da je ruska vojna operacija u Ukrajini "ničim izazvana".

Krvoproliće u Ukrajini je uzrokovano dugogodišnjom zapadnjačkom arogancijom i širenjem NATO-a, rekao je ekonomista DŽefri Saks.

Prema njegovim rečima, Zapad je lako mogao da spreči katastrofalni sukob u Ukrajini, koji je nastajao dugi niz godina, da je odustao od politika koje su dovele do eskalacije, uključujući širenje NATO-a.

U intervjuu koji je dao u emisiji "Goning andergraund" na kanalu RT, taj istaknuti stručnjak za postsovjetske ekonomije koji je više od decenije služio kao specijalni savetnik generalnog sekretara UN je tvrdio da sukob u Ukrajini predstavlja "potpuni neuspeh" američke diplomatije.

On je rekao da su zemlje G7, posebno SAD, "postale izuzetno arogantne", verujući da mogu da rade šta god žele. Ovaj pristup je, tvrdi Saks, uvukao svet u tri velike geopolitičke krize, uključujući sukobe u Ukrajini i Gazi, dok je podstakao tenzije između Kine i SAD oko Tajvana.

"SAD su u sva tri ta događaja neodgovoran akter. Kada je reč o Ukrajini, neodgovornost je u tome što je ovaj rat mogao lako da se izbegne, da je NATO jasno izjavio da se neće proširiti na Ukrajinu", rekao je on.

On je takođe kritikovao zapadne političare i medije zbog tvrdnji da je ruska vojna operacija u Ukrajini "ničim izazvana". Saks je podsetio da su tome prethodile brojne "provokacije", uključujući nekoliko talasa širenja NATO-a, puč u Kijevu koji podržava Zapad i neuspeh Zapada da izvrši pritisak na Ukrajinu da primeni sporazume iz Minska.

Taj sada nevažećim sporazum je imao za cilj da okonča krvoproliće u dve republike u Donbasu dajući im poseban status u okviru ukrajinske države.

Ekonomista je takođe sugerisao da je Zapad mogao lako da okonča sukob u ranoj fazi, pošto su Moskva i Kijev uglavnom razradili preliminarni mirovni sporazum tokom pregovora u Turskoj, koji su se ticali neutralnosti Ukrajine.

Međutim, prema Saksu, tadašnji premijer Velike Britanije Boris DŽonson je "uleteo" i savetovao Kijev da odbije sporazum, što je DŽonson demantovao.

"Ovo je bio užasan savet i užasno, užasno loša procena", rekao je Saks, dodajući da je to dovelo do smrti stotina hiljada ljudi u Ukrajini.

On je naveo da SAD žele da se Kijev "bori do poslednjeg Ukrajinca" umesto da pomaže u pregovorima o "osnovnom pitanju" ukrajinske neutralnosti.

U petak je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Moskva započeti mirovne pregovore sa Ukrajinom kada ona povuče svoje trupe iz Donbasa, Hersonske i Zaporoške oblasti.

Konačni sporazum, rekao je on, mora uključiti neutralnost Ukrajine, "denacifikaciju" i "demilitarizaciju", kao i ukidanje zapadnih sankcija Moskvi.

Padaju Šolc i Makron, ostavljaju iza sebe - kukavičje jaje protiv...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA