Najnovije

Medvedev za "Rusku gazetu": Svet treba konačno da se oslobodi nasleđa kolonijalizma

U bliskoj budućnosti biće formiran novi sistem međunarodnih odnosa, zasnovan na principima poštovanja i dobronamernog nemešanja, i gde neće biti mesta sankcijama, eksploataciji i laži, ocenio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev napisao je članak pod naslovom "Vreme metropole je isteklo" za "Rusku gazetu", u kojem je naveo potrebu da se čovečanstvo konačno oslobodi nasleđa kolonijalnog sistema.

Medvedev je naveo da se termin "neokolonijalizam" odnosi na kurs koji su sredinom dvadesetog veka zauzele bivše metropole da obuzdaju razvoj mladih nacija, koje su se jedva osamostalile, da nadoknade sopstvenu štetu nastalu kao rezultat dekolonizacije, kao i mešanje u unutrašnje stvari nezavisnih država.

"Sada zapadni svet prelazi na globalni neokolonijalizam, odnosno sistem neravnopravnih ekonomskih i političkih odnosa koji zapadne zemlje nameću ostatku sveta, na osnovu svoje vojne moći, aktivnosti zapadnog kapitala i međunarodnih finansijskih organizacija", navodi Medvedev.

Prema njegovim rečima, Zapad kreditira zemlje Globalnog juga da zadrže svoj uticaj tamo, a kao rezultat toga, oni ne mogu biti potpuno nezavisni zbog duga, jer pri donošenju bilo kakve odluke, oni se rukovode "mišljenjem svojih finansijera".

Zapadni neokolonijalisti ne poznaju granice
Medvedev napominje da po mišljenju brojnih političara, ambicije zapadnih neokolonijalista ne poznaju granice, već da su se veoma približile ruskoj teritoriji.

"Ambicije novih metropola ne poznaju granice – ni ekonomske ni političke. A ni sami neokolonijalisti ne žele da poštuju poznate strateške granice drugih država. Moramo priznati: neokolonijalizam se odavno veoma približio granicama naše zemlje", naglasio je Medvedev.

Istovremeno, on je nazvao Sjedinjene Države globalnom sankcionom neometropolom, jer aktivno primenjuju ne samo primarne, već i sekundarne sankcije, podrivajući suverenitet trećih zemalja.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti je ukazao da je prvi korak u približavanju ruskim granicama bilo podsticanje "obojenih revolucija" u Gruziji i Ukrajini.

O evropskim integracijama postsovjetskih zemalja
Između ostalog, Medvedev se dotakao i teme evropskih integracija niza postsovjetskih država, posebno Jermenije i Moldavije, napomenuvši da bi najverovatniji scenario za evropske integracije Moldavije mogao da bude njena transformacija u severoistočnu periferiju Rumunije.

On je podsetio na okupaciju Besarabije od strane rumunskog režima 1918-1940 i 1941-1944, kada su vršene masovne represije i prisilna rumunizacija stanovništva.

"Naivno je misliti da će ovog puta odnos prema stanovništvu Moldavije biti suštinski drugačiji, a moldavska predsednica Maja Sandu vodi zemlju pravo u neokolonijalno ropstvo", ocenio je Medvedev.]

Takođe, istakao je, da Zapad Jermeniji obećava "zlatne planine" i članstvo u EU u zamenu za potpunu lojalnost, ali da je to samo mamac u mišolovci, a da Zapad nikada neće otvoriti vrata "kluba elite" Jerevanu .

"Što se tiče oslobađanja od neokolonijalnih okova Zapada Ukrajine, to se može postići ispunjavanjem zadataka SVO. Kao rezultat državnog udara u februaru 2014. godine, zemlja je potpuno izgubila politički subjektivitet. Spoljna kontrola je zapravo uspostavljena nad republikom, čiji primeri su bezbrojni širom sveta", napomenuo je.

Raste potreba da se oslobodimo kolonijalizma 
Medvedev naveo da je siguran da sve više zemalja u svetu želi da se oslobodi nasleđa kolonijalnog sistema i nastavi da postoji po principima suverene ravnopravnosti.

"Sve više zemalja na planeti izražava želju da živi u globalnoj zajednici oslobođenoj od nasleđa kolonijalnog sistema i zasnovanoj na principima inkluzivnog multilateralizma, suverene jednakosti, mirnog suživota i međusobnog poštovanja između zemalja sa različitim političkim i društvenim sistemima", naglasio je on.

Zbog toga će, dodaje Medvedev, u bliskoj budućnosti biti formiran novi sistem međunarodnih odnosa, zasnovan na principima poštovanja i dobronamernog nemešanja, i gde neće biti mesta sankcijama, eksploataciji i laži.

"U formiranju takvog sistema jedan od načina da se reše problemi eliminisanja društveno-ekonomskih manifestacija neokolonijalizma jeste multipolarna globalizacija, koja brzo zamenjuje monocentrični zapadni univerzalizam, pun nepravde i koja podrazumeva stvaranje potpuno nove paradigme dijaloga. Istovremeno, njegovi temelji su već postavljeni", zaključio je Medvedev.

ŠOLC: Lideri G7 nisu razgovarali o predlozima Putina, ti predlozi su neozbiljni

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA