Najnovije

NOVI UDARAC ZA KIJEV! Bela kuća odbila da garantuje poštovanje sporazuma o bezbednosti

U slučaju smene predsednika, sve odrednice bezbednosnog sporazuma nova američka administracija može da promeni, rekao je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

Aktuelna američka administracija ne može da garantuje da će u slučaju smene predsednika, Vašington nastaviti da sprovodi dogovor sa Ukrajinom o bezbednosti, izjavio je na marginama konferencije u Švajcarskoj savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan.

Kako je naveo, sve odrednice tog sporazuma nova američka administracija može da promeni, što je i pravedno ne samo za SAD, već i za druge zemlje.

"Ja tu činjenicu ne mogu da promenim. Ne nameravam nikoga da dovodim u zabludu da je to što je dogovoreno kao da je zapisano u kamenu. Reći ću samo da je dosadašnja praksa pokazala da je ono što su se SAD dogovorile sa drugim državama na dugoročnoj perspektivi, uglavnom ostalo na snazi nezavisno od izmena u administraciji", istakao je Salivan.

Podsetimo, SAD i Ukrajina su u četvrtak potpisali dokument o garancijama bezbednosti koji, prema zamisli Bele kuće, treba da predstavlja most ka članstvu Ukrajine u NATO.

Dokument ne predviđa nikakve obaveze Vašingtona po pitanju primene svojih snaga u cilju zaštite Ukrajine, kao ni po pitanju finansija.

DODIK: Izuzetno teške političke tenzije u BiH zbog rezolucije o Srebrenici

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA