Najnovije

OTKRIVENO: Prvi nacrt mirovnog sporazuma Rusije i Ukrajine

17 stranica slobode i mira...

Ukrajina i Rusija su u nacrtu mirovnog sporazuma iz 2022. godine, koji nikada nije potpisan, usaglasile da isključe Krim iz sporazuma, ostavljajući ga pod ruskom nadležnošću, kao i da Ukrajina ne priznaje ruski suverenitet nad poluostrvom, objavio je NJujork tajms.

Rusija i Ukrajina održale su neuspešne mirovne pregovore u Belorusiji i Turskoj u prvim mesecima rata 2022. godine i od tada nisu vođeni nikakvi direktni pregovori dve zaraćene strane.

Nacrt je objavio u celosti, na 17 stranica.

Prema tome nacrtu, o statusu teritorija Ukrajine koje je okupirala Rusija, trebalo je da se odluči u kasnijim razgovorima između ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog i ruskog predsednika Vladimira Putina.

 

Ukrajina je pristala da odustane od težnji da se pridruži NATO-u ili bilo kojem drugom vojnom savezu, ali je sporazum dozvoljavao Kijevu da uđe u EU.

Rusija je takođe zahtevala ukidanje svih sankcija Zapada, ukidanje svih ukrajinskih zakona koji se odnose na ruski jezik i nacionalni identitet i ograničavanje ukrajinskih oružanih snaga.

Najveća prepreka bila je u vezi sa bezbednosnim garancijama pod kojima bi sile, kao što su Velika Britanija, Sjedinjene Države, Kina i Francuska stale u odbranu Ukrajine ukoliko bi bila napadnuta, piše NJujork tajms. 

Ruski predstavnici su navodno zahtevali pravo veta na te garancije, što znači da bi Rusija mogla da blokira međunarodnu intervenciju ako sami odluče da ponovo izvedu vojnu operaciju u Ukrajinu.

Ukrajinski tim zbog toga zahteva navodno "nije imao interes za nastavak pregovora", rekao je jedan ukrajinski zvaničnik za američki list.

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA