Najnovije

TRESE SE UKRAJINA! Jedan potez Zalužnog digao državu na noge!

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, general Valerij Zalužni, lajkovao je objavu ukrajinskog blogera Miroslava Oleška, za kojim je u Ukrajini podignuta optužnica, a koji je oštro kritikovao predsednika Volodimira Zelenskog. Objava je naknadno obrisana, što su primetili ukrajinski mediji.

Oleško je na svom Facebook profilu komentarisao nove mirovne predloge za rešavanje sukoba koje je izneo ruski predsednik Vladimir Putin. Bloger je izjavio da su postavljeni uslovi rezultat politike Zelenskog, dodajući da će ispunjenje tih uslova garantovati "kraj njegove vlasti".
- Postali smo taoci večnog rata - požalio se Oleško.

Prema pisanju ukrajinskog izdanja "Fokus", Zalužni je lajkovao post, što je izazvalo "negativne reakcije na internetu". Nakon toga, Oleško je obrisao post. Na pitanje jednog korisnika zašto je "uklonio post sa lajkom Zalužnog" bloger je odgovorio da je objava "blokirana zbog žalbi".
U petak, Putin je izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji uključuju priznanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, obezbeđivanje vanblokovskog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njenu demilitarizaciju i denacifikaciju, te ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je odbacila inicijativu.

Zelenski je 8. februara objavio imenovanje Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine umesto Zalužnog. Nekoliko ukrajinskih i zapadnih medija je još u jesen 2023. godine pisalo o mogućem sukobu između Zelenskog i Zalužnog. Jedan od indirektnih znakova konflikta bio je tadašnji komentar Zalužnog o zastoju na frontu. List Vašington post je naveo da Zalužni može predstavljati pretnju za Zelenskog ako odluči da započne političku karijeru. U maju je Zelenski smenio Zalužnog sa vojne dužnosti zbog zdravstvenih razloga i imenovao ga ambasadorom Ukrajine u Velikoj Britaniji.

U novembru 2023. godine, SBU je podigla optužnicu protiv Oleška za ometanje aktivnosti Oružanih snaga Ukrajine i korišćenje lažnih dokumenata. Prema podacima istrage, bloger je nakon poziva u vojni komesarijat ilegalno napustio Ukrajinu koristeći lažno lekarsko uverenje. SBU je izjavila da Oleško "sistematski objavljuje video zapise i poruke" kojima diskredituje regrutaciju u vojsku i poziva Ukrajince da izbegavaju služenje vojnog roka. Blogeru preti do osam godina zatvora.

Posle ovih Putinovih reči, Zelenski nije imao izbora: Ova odluka će ga proganjati do kraja života!

Izvor: Informer.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA