Najnovije

UDAR NA HUTE: Ameri uništili sedam radara

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je danas da je uništeno sedam radara na teritoriji pod kontrolom militantne grupe Huti u Jemenu, kao i jedan dron i dva pomorska drona kamikaze u Crvenom moru.

„Ovi radari omogućavaju Hutima da gađaju pomorska plovila i ugrožavaju trgovačke brodove“, navedeno je u saopštenju CENTCOMA-a, javlja Tanjug.

Dodaje se da militantna grupa Huti „cilja i ugrožava živote“ građana zemalja koje nemaju veze sa konfliktom u Gazi, iako tvrdi da navodno deluje u ime Palestinaca.

„Pretnja međunarodnoj trgovini koju izazivaju Huti zapravo otežava pružanje preko potrebne pomoći narodu Jemena, kao i Gaze“, ističe se u saopštenju.

Filipinski mornar sa liberijskog broda „Tutor“ i dalje se vodi kao nestao nakon što je u sredu taj brod napadnut pomorskim dronom kamikazom, što je izazvalo požar, navodi američka vojska.

Dodaje se da je u subotu spasena i posada teretnog broda „M/V Verbena“, koji su Huti pogodili sa dve rakete u četvrtak u Adenskom zalivu.

Huti su od novembra izvršili više od 50 napada na brodove, u kojima su poginula trojica mornara, zauzeli jedno plovilo, a jedno potopili, prema podacima pomorske administracije SAD.

Huti navode da je u američkom bombardovanju položaja te grupe od januara ubijeno najmanje 16, a ranjene 42 osobe.

Napadi militantne grupe Huti u Crvenom moru i Adenskom zalivu počeli su u novembru prošle godine i poremetili su globalnu trgovinu, a ta grupa je saopštila da napade izvodi u znak solidarnosti sa Palestincima u ratu sa Izraelom u Pojasu Gaze.

Mnoge velike brodske kompanije zbog napada Huta izbegavaju Crveno more i šalju brodove koji plove između Azije i Evrope na mnogo dužu rutu oko južne Afrike, što je dovelo do porasta troškova transporta.

Izvor: Tanjug 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA