Najnovije

Leonid Savin: Šta je Putin poručio Zapadu

Na sastanku sa rukovodstvom Ministarstva spoljnih poslovova, koji je održan 14. juna, predsednik Rusije Vladimira Putina izneo je principijelne pozicije Rusije o današnjem svetu u kome se formiraju konture multipolarnog poretka, piše ruski geopolitičar Leonid Savin za sajt "Geopolitika".

Međutim, zapadne sile, predvođene SAD, kako je upozorio Putin, htele bi da "samostalno određuju kako treba da bude uređen svet".

Posledica toga je neograničena ekspanzija NATO-a. Rusija je, još od 90-ih, iznosila konstruktivna rešenja, ali ti pokušaji nisu našli na adekvatan odgovor. Umesto toga, Zapad je započeo sa grubim intervencijama u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji…

Savin ističe da je Putin ponovio stav da je sadašnje stanje u svetu rezultat sebičnosti i arogancije zapadnih država. Danas je kolaps evroatlantskog sistema bezbednosti očigledan, zbog čega Rusija predlaže da se formira novi sistem bezbednosti Evroazije.

Pre svega, potrebno je intenzivirati proces dijaloga između svih organizacija koje već postoje u Evroaziji, naglasio je Putin. To su, pre svega, savez Rusije i Belorusije, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti, Evroazijska ekonomska unija, Zajednica nezavisnih država i Šangajska organizacija za saradnju.

Ovim procesima se mogu pridružiti i druge evroazijske organizacije, od jugoistočne Azije do Bliskog istoka.

Kako je podvukao Putin, mirovni pregovori sa Ukrajinom mogu da započnu odmah. Vrhovna rada je jedino legitimno telo u Ukrajini. Zelenski više nema legitimitet. Putin je naglasio će Zapad i Kijev, ukoliko odbiju ovaj predlog, biti odgovorni za nastavak krvoprolića.

Ali, eskalacija sukoba u Ukrajini će se najverovatnije nastaviti, rekao je ruski predsednik.

Ostaje da se nadamo da na Zapadu još, naglašava Savin, postoji mrvica racionalnosti i kakav takav instinkt samoodržanja.

Salva ruskih raketa zbrisala cele gradske blokove! Rusi upadaju u Časov Jar, linija odbrane sravnjena sa zemljom! (VIDEO)

Izvor: RT

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA