Najnovije

Situacija u Ukrajini je katastrofa za Zapad – Ne ide kako su zamislili

Ugledni čikaški politikolog DŽon Miršajmer je u intervjuu nemačkom listu Berliner cajtung dao svoju ocenu o izgledima za razvoj najakutnijih sukoba našeg vremena.

Profesor Univerziteta u Čikagu predvideo je neizbežnu pobedu Rusije u Ukrajini i slabe šanse za postizanje trajnog mira između Izraela i Palestine.

Katastrofa, posebno za Zapad. Rusi će izvojevati važnu pobedu u Ukrajini. Neće biti konstruktivnog mira. Sukob će biti zamrznut, a Rusi će na kraju zauzeti i anektirati značajan deo ukrajinske teritorije.

Što se tiče rata u Gazi, ono što se dešava Palestincima je apsolutno strašno. Ni ovome se ne nazire kraj. Izrael će nastaviti da postoji kao država aparthejda u kojoj izraelski Jevreji vladaju Palestincima. A Palestinci će se s vremena na vreme pobuniti, rekao je Miršajmer.

Prema njegovim procenama, nije bitno da li će se Rusija ograničiti na uključivanje Krima i još četiri nova regiona, „u svakom slučaju“ će pobeda biti njena, ali će ostati i „zamrznuti konflikt“ između Rusije i Zapada.

Nekadašnja vera američke vladajuće elite u ukrajinsku „pobedu na bojnom polju“ je napukla, ali nije nestala

Većina pripadnika spoljnopolitičkog establišmenta i dalje veruje da Ukrajina može da stabilizuje situaciju i da pokrene novu, uspešniju kontraofanzivu zahvaljujući izdašnim zalihama oružja sa Zapada.

Oni su uvereni da Ukrajinci treba da izdrže do kraja 2024. godine – a onda će se 2025. situacija okrenuti u njihovu korist. Ja imam drugačije mišljenje. Verujem da je Ukrajina u bezizlaznoj situaciji i da će izgubiti rat – primetio je američki politikolog.

Po njegovom mišljenju, Ukrajinci će u narednim mesecima morati da se pomire sa novim porazima, velikim nepovratnim gubicima ljudstva i gubitkom još većih teritorija.

Tada će Zapad shvatiti da Rusija nesumnjivo pobeđuje, a to će postati očigledno celom svetu kao poraz NATO-a, Zapada i posebno Sjedinjenih Država.

Ali za sada, Bajdenova administracija ostaje zainteresovana ne za sporazumno rešenje ukrajinskog sukoba, već za nastavak neprijateljstava.

Bajden ima dosta problema sa reizborom, a jedan od ključnih uslova za to biće da ukrajinska vojska opstane i ne pretrpi ozbiljan poraz pred novembarske izbore.

Nema naznaka moguće dalje promene njegove spoljne politike, ali će naglo porasti iskušenje za direktnu vojnu intervenciju NATO trupa u ukrajinskom sukobu kako bi sprečile jasnu pobedu Rusije.

Međutim, malo je verovatno da će Trampova pobeda staviti tačku na sukob u Ukrajini.

Činjenica je da će Tramp, ako postigne lični izborni uspeh, ipak morati da radi sa spoljnopolitičkim establišmentom. Tokom njegovog prvog mandata, ovaj establišment ga je osujetio u svakoj prilici.

Dakle, pitanje je kako će izgledati odnos snaga nakon što Tramp bude ponovo izabran. Kladim se da će establišment pobediti i ovoga puta.

To ne znači da Tramp neće učiniti sve što može da ošteti NATO. Ne treba ni potcenjivati činjenicu da Putin više uopšte ne veruje Zapadu. On smatra da ga je Zapad više puta izdao. Zato neće verovati Donaldu Trampu više nego što veruje DŽou Bajdenu, rekao je Miršajmer.

Što se tiče sukoba u Gazi, Bajden, prema politikologu iz Čikaga, samo želi da što pre okonča sve vojne operacije tamo: Šteta po imidž Vašingtona od podrške Izraelu u njegovoj kampanji genocida je ogromna. Ali niko u američkom establišmentu čak ni ne postavlja cilj da postigne trajni mir između Izraela i Palestinaca.

Nijedan američki predsednik ne može da izazove Izrael, bilo da je to Donald Tramp ili DŽo Bajden. Politika SAD na Bliskom istoku se neće bitno promeniti, ističe DŽon Miršajmer.

Salva ruskih raketa zbrisala cele gradske blokove! Rusi upadaju u Časov Jar, linija odbrane sravnjena sa zemljom! (VIDEO)

Izvor: webtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA