Najnovije

VOJSKA ZAMORČIĆA: Pentagon bi da hrani trupe eksperimentalnim mesom zbog klimatskih promena

Borba protiv klimatskih promena i smanjenje gasova staklene bašte postala je "prioritet" američke vojske pod Bajdenom.

Kompanija koju finansira Pentagon planira da hrani američke vojnike mesom iz laboratorije u pokušaju da "smanji otisak ugljendioksida" na ispostavama Ministarstva odbrane.

Kompanija BioMADE koja je dobila više od 500 miliona dolara finansiranja od Ministarstva odbrane, objavila je ranije ovog meseca da traži predloge za razvoj "inovacija u proizvodnji hrane koje smanjuju CO2 otisak u proizvodnji hrane u ... operativnim okruženjima".

To uključuje "nove metode ćelijske kulture pogodne za proizvodnju kultivisanog mesa/proteina", ili meso uzgojeno u laboratoriji, proizvod koji je još uvek u eksperimentalnim fazama. Ova vrsta mesa se uzgaja u laboratoriji iz životinjskih ćelija uz pomoć drugih hemikalija i pojavila se kao "opcija" za one koji brinu o "moralnosti" ubijanja životinja zarad mesa.

BioMADE tvrdi da će prehrambeni proizvodi uzgojeni u laboratoriji smanjiti CO2 otisak Pentagona, što je prioritet američke vojske dok sprovodi mandat Bajdenove administracije za rešavanje klimatskih promena i drugih "vouk" pitanja.

"Traže se inovacije u proizvodnji hrane koje smanjuju CO2 otisak proizvodnje hrane u i/ili transportu u operativna okruženja Ministarstva odbrane", navela je kompanija u saopštenju za medije. "Ono bi moglo uključivati, ali nije ograničeno na, proizvodnju vojnih obroka bogatih hranljivim materijama putem procesa fermentacije, korišćenjem sirovina sa jednim molekulom ugljenika (C1) za proizvodnju hrane i nove metode ćelijske kulture pogodne za proizvodnju uzgajanog mesa/proteina".

Kritičari partnerstva Ministarstva odbrane sa BioMADE-om kažu da američke trupe ne bi trebalo da se koriste kao zamorčići za testiranje mesnih proizvoda uzgojenih u laboratoriji koji su još u eksperimentalnoj fazi.

"Dolari poreskih obveznika ne bi trebalo da se koriste za finansiranje sektora mesa uzgojenog u laboratoriji", rekao je DŽek Habard, izvršni direktor Centra za životnu sredinu i dobrobit, potrošačke grupe koja analizira tržišta u razvoju, kao što je bioinženjering meso. "Naše trupe zaslužuju bolje nego da im se služi meso uzgojeno u laboratoriji, proizvedeno u bioreaktorima sa besmrtnim ćelijama i hemikalijama".

Pentagon i njegovi spoljni partneri, kao deo svog napora da finansiraju "projekte alt-proteina", uložili su do 2 miliona dolara za takve projekte, piše "Fri bikon".

Pristalice ovih napora kažu da američka nacionalna bezbednost zavisi od suočavanja sa globalnim promenama i traženja novih tehnologija koje omogućavaju proizvode kao što je meso uzgojeno u laboratoriji.

"Jedan od najneposrednijih, politički izvodljivih i najsnažnijih načina da se ovo uradi (rešavanje klimatskih promena) je da američka vlada investira u alternativne načine proizvodnje mesa i ubrza ih", napisao je Met Spens, bivši zvaničnik Ministarstva odbrane.

Međutim, nedavne studije, uključujući i onu koju je objavio Univerzitet Kalifornije, sugerišu da je "otisak ugljen dioksida koji proizvodi meso uzgojeno u laboratoriji potencijalno gori od goveđeg mesa u maloprodaji."

(NE)POVERENJE MEĐU SAVEZNICIMA: EK osnovala nadzorni organ za korupciju u Ukrajini

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA