Najnovije

"Blumberg": EU strepi od posledica izbora u Francuskoj po finansiranje Kijeva i naoružavanje bloka

Pobeda Nacionalnog okupljanja predstavljala bi "fundamentalni izazov" za lidere EU, piše američka agencija.

Pojedine članice EU brinu da bi politička nestabilnost u Francuskoj usled parlamentarnih izbora koje je predsednik Emanuel Makron raspisao mogla ugroziti inicijative bloka poput zajedničke vojne potrošnje i novog okvira za podršku Ukrajini, kažu izvori za "Blumberg".

Sve su veće sumnje u povećanje izdataka EU za odbranu kroz kolektivno finansiranje, za šta se Makron vatreno zalagao, tvrde ljudi upoznati sa ovim pitanjem. Takođe postoji bojazan da će vanredni parlamentarni izbori potkopati njegovu ulogu jednog od najčvršćih saveznika Kijeva, uključujući i njegov plan da pošalje vojne instruktore u Ukrajinu.

Članice EU sumnjaju da bi iznenadni izbori mogli da utiču i na Makronova obećanja da Ukrajini pošalje pomoć u vrednosti tri milijarde evra ove godine, kao i neodređeni broj borbenih aviona "miraž 2000-5", navode izvori.

Američka agencija navodi da se i Nacionalno okupljanje Marin Le Pen i novoosnovana levičarska koalicija "Narodni front" kotiraju ispred Makronovog Preporoda.

Ako Nacionalno okupljanje uspe da obezbedi većinu, to bi predstavljalo "fundamentalni izazov" za lidere EU, navodi "Blumberg".

NEMA VIŠE! Ukrajinci istovarali zapadno oružje, a onda... Ruska avijacija razorila ključna skladišta, uništen i moćni PVO!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA