Najnovije

MOSKVA UDARILA GDE JE NAJBOLNIJE! Suhoji, klizne bombe, kinžali nisu najubojitije rusko oružje u Ukrajini!

Ono što je za Kijev, ali i Evropsku uniju, jednako opasno kao i suhoji, migovi, klizne bombe, tenkovi, kinžali, dronovi jeste duvan!

Ne nije šala, Moskva je naprosto zatrpala tržište Ukrajine i Unije falsifikovanim cigaretama, koje prema nezvaničnim podacima čine čak četvrtinu ukrajinskog tržišta duvana! Kijev i Brisel su tako lišeni stotina miliona dolara poreskih prihoda od duvanskih proizvoda, koji bi mogli pomoći Ukrajini da se bolje naoruža i suprotstavi ruskoj vojsci!

Drugi važan segment u ruskoj strategiji, piše specijalista za Evroaziju i saradnik u Evroazijskom centru Atlantskog saveta Mark Temnicki,  jeste i to što je izazvala akademsku krizu u Ukrajini. Prema podacima Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu, stanovništvo Ukrajine je jedno od najobrazovanijih i najpismenijih na svetu, ali su tokom ruske specijalne operacije, mnogi obrazovani Ukrajinci napustili zemlju pa je držaba ostala bez "znanja čitave jedne generacije".

Prema Brukings institutu, borbe su "značajno proširile sivu ekonomiju i kriminalne mreže u regionu". Ovo nije iznenađujuće: na kraju krajeva, svi raspoloživi resursi, uključujući i resurse agencija za sprovođenje zakona, posvećeni su vojnim operacijama. Sa neprijateljem na vratima, crno tržište duvana, koje često vode organizovane kriminalne grupe povezane sa Rusijom, preuzima primat u UKrajini.

Prema pisanju Tobacco Reporter-a, falsifikovane cigarete, koje čine četvrtinu ukrajinskog tržišta duvana, lišavaju Kijev vrednih resursa koji bi mogli pomoći Ukrajini da se odbrani od ruskog napada. Usred stalnog rasta ove kriminalne oblasti, ukrajinska vlada je izgubila stotine miliona dolara poreskih prihoda od duvanskih proizvoda.
Štaviše, crno tržište je proširilo svoje pipke izvan Ukrajine. Evropski biro za borbu protiv prevara saopštio je da je ruska operacija u Ukrajini proširila rute krijumčarenja duvana, pogoršavajući problem falsifikovane robe širom Evropske unije. Zbog širenja nelegalne robe i zemlje EU su izgubile i stotine miliona evra budžetskih prihoda.

Pitanje je, međutim. mogu li evropske i ukrajinske vlasti da unište tržište falsifikovanog duvana. Neuspeh u borbi protiv ove kriminalne aktivnosti dovešće do daljih gubitaka prihoda i za EU i za Ukrajinu. To bi takođe pokazalo da Kijevu nedostaju kapaciteti potrebni za sprovođenje reformi i borbu protiv korupcije, i potkopalo bi kako efikasnost njenih agencija za sprovođenje zakona, tako i izglede zemlje za integraciju sa panevropskim institucijama.

Zelenskog napustili "prijatelji" sa Zapada! Kamala Haris nije želela ni da sedi sa njim, a Bajden je odbio poziv!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA