Najnovije

Nebenzja: Zapad da prihvati ruski mirovni predlog dok ne bude prekasno

Učešće predstavnika Ujedinjenih nacija na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj krši povelju ove svetske organizacije, izjavio je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN o Ukrajini.

„Učešće (predstavnika) UN kao posmatrača je nedopustivo u skladu sa članom 100 Povelje (organizacije)“, naglasio je on, komentarišući učešće UN na konferenciji, kojoj je kao posmatrač prisustvovala zamenik generalnog sekretara za politička pitanja i pitanja izgradnje mira Rozmari Dikarlo.

Nebenzja je primetio i da se realnost na kontakt-liniji u sukobu u Ukrajini neće menjati u korist kijevskog režima.
„Očigledno je da će realnost na terenu, na liniji borbenog kontakta, nastaviti da se menja, ali ne u korist kijevskog režima, a uslovi za početak pregovora će biti drugačiji“, istakao je ruski diplomata.

Kako je naveo, odbijanje Zapada da razmotri mirovni predlog Rusije nije predstavljalo iznenađenje i samo potvrđuje slepilo zapadnih zemalja u političkom smislu.

„Čuli smo da je rukovodstvo zapadnih zemalja i NATO-a požurilo da odbije ovaj predlog. To nas nije iznenadilo. Ova odbijanja samo potvrđuju političko slepilo zapadnih prestonica“, zaključio je Nebenzja.

On je pozvao zapadne zemlje da slede ruski mirovni predlog za rešavanje ukrajinske krize pre nego što bude kasno.
„Ruski predlog nema za cilj zamrzavanje sukoba, već njegov pravi kraj. To će omogućiti da se ova tragična stranica u istoriji okrene i postepeno, korak po korak, vrate odnosi poverenja i dobrosusedstva između Rusije i Ukrajine i Evrope u celini. Ali za to su potrebne suštinske promene vektora razmišljanja zapadnih političkih elita, njihovo suštinsko odbijanje da koriste ukrajinski projekat protiv Rusije, odustajanje NATO-a od agresivne militarističke politike i povratak normalnom, iscrpnom dijalogu o čitavom kompleksu globalne bezbednosti, uz obavezno uvažavanje interesa svih država-članica. To je jedini put da se izbegne dalja eskalacija. Pozivamo vas da ga sledite dok ne bude prekasno“, naglasio je Nebenzja.

Konferencija o Ukrajini održana je 15-16. juna u švajcarskom Birgenštoku. Završnu izjavu nije potpisalo 11 od 91 države-učesnice: Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kasnije su svoje potpise povukli Irak i Jordan. Vatikan nije potpisao jer je imao status posmatrača. Rusija nije bila pozvana na samit, a Kina je odbila da učestvuje. U Kremlju su ranije izjavili da je traženje izlaza iz situacije u ukrajinskom sukobu bez učešća Rusije nelogično i uzaludno.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji predviđaju priznavanje statusa Krima, DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti kao delova Rusije, utvrđivanje nesvrstanog i beznuklearnog statusa Ukrajine, njena demilitarizacija i denacifikacija i ukidanje antiruskih sankcija. Ukrajinska strana je ovu inicijativu odbila.

Britanski diplomata: Ukrajina će morati da napravi teške teritorijalne ustupke

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA