Najnovije

NEMAČKA NE BI DA UVODI SANKCIJE RUSIJI: EU spremila novi set ograničenja

U Nemačkoj strahuju da će štetu pretrpeti nemačke kompanije, a smatraju i da su neke mere preterane i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

Zemlje Evropske unije planirale su da dogovore novi paket sankcija Rusiji do 27. juna, pre nego što Mađarska započne predsedavanje EU, ali je pregovore odložila Nemačka, prenosi "Observer".

Sankcije mogu da obuhvate i ograničenja za transport ruskog gasa i nafte. Očekuje se da će biti proširen spisak pojedinaca koji će biti podvrgnuti evropskim sankcijama. Pored toga, biće uvedena stroža ograničenja za aktivnosti stranih (evropskih) filijala koje posluju u Ruskoj Federaciji.

"Nemačka odlaže pregovore o 14. paketu sankcija Rusiji. Trebalo je da budu dogovoreni na samitu EU 27. juna i pre nego Mađarska, prijateljska zemlja Rusije, preuzme predsedavanje EU 1. jula", navodi se u članku.

Navodi se da će na narednom sastanku ambasadora EU, koji se održava 19. juna, postići dogovor o sankcijama.

Ranije su nemački mediji objavili da je Nemačka pre svega zabrinuta zbog prve komponente budućeg paketa sankcija. Tako Berlin zahteva da se predložena nova mera za pozivanje na odgovornost stranih filijala zbog kršenja restriktivnih mera u potpunosti isključi iz novih sankcija, ili da se ograniči samo na kompanije koje proizvode određenu robu.

U Nemačkoj strahuju da bi, u suprotnom, štetu pretrpele nemačke kompanije, a nemačke vlasti takođe smatraju da su neke mere preterane i žele da ih ublaže, poput ograničenja korišćenja ruskog platnog sistema.

"Politiko" je ranije preneo da su ministri spoljnih poslova niza evropskih zemalja apelovali na šefa diplomatije EU Žozepa Borela sa zahtevom da se ograniči sloboda kretanja ruskih diplomata i članova njihovih porodica u zemljama EU u okviru budućnosti. 14. paket antiruskih sankcija.

Kako se navodi u članku, Češka je pokrenula inicijativu za ograničenja, a podržale su Danska, Poljska, Rumunija, Holandija i baltičke zemlje.

Istovremeno, saopšteno je da takva odluka nije naišla na jednoglasnu podršku – nisu je podržale Nemačka, Austrija , Francuska i Italija .

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da će se zemlja izboriti sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i koji nastavlja da se povećava. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrost da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije. U samim zapadnim zemljama više puta se izgovaraju mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne.

Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi.

Evropske države žele da se dogovore o ograničenjima pre nego što Mađarska 1. jula preuzme predsedavanje EU.

NEMA VIŠE! Ukrajinci istovarali zapadno oružje, a onda... Ruska avijacija razorila ključna skladišta, uništen i moćni PVO!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA