Najnovije

PODRŠKA POKRETA NAŠI: Kuba nije sponzor terorizma, već žrtva, ukinite sankcije!

Držanje Kube na spisku zemalja koje su SAD označile kao države koje podržavaju terorizam dešava se samo zato da bi se opravdale sankcije Kubi. Nema drugog razloga da bi sankcije opstale, izjavio je Lejde Ernesto Rodrigez Hernandez, ambasador Kube u Beogradu, na današnjoj konferenciji za novinare posvećenoj podršci toj karipskoj zemlji. 

Kada je na početku konferencije Marko Milojević, potpredsednik Konzervativnog pokreta Naši zahvalio Kubi što je glasala protiv rezolucije o Srebrenici, u sali se prolomio apaluz. 

Ambasador Hernandez je najpre zahvalio pokretu Naši na organizaciji ove konferencije, ali je i uzvratio zahvalnost koju mu je ovaj pokret i narod Srbije ukazao zbog podrške Kube prilikom glasanja o rezoluciji UN o navodnom genocidu u Srebrenici. 

- To je samo jedan dokaz prijateljstva i bratstva sa narodom Kube. Kuba će se uvek protiviti ovakvim akcijama koje krše međunarodno pravo i povelju UN. Ova rezolucija ne doprinosi miru i pomirenju na Balkanu, već stigmatizaciji Srba. Ali kada vidimo rezultate i broj glasova protiv i suzdržanih, mislim da je to moralna pobeda i da je ta rezolucija propala – rekao je Hernandez.

On je izneo da se Kuba nalazi u teškoj ekonomskoj, trgovinskoj i finansijskoj situaciji zbog mera SAD, koje su dodale još jedan paket od 243 sankcije, a sve zato što  je Kuba uvrštena na spisak zemalja koje podržavaju terorizam. 

- Svi naši prijatelji kažu: „To mora da je šala“ i ne veruju u to, ali to nama donosi katastrofalne posledice. Jer svim zemljama koje se nalaze na tom spisku Stejt dipartmenta sprečene finansijske transakcije, strana ulaganja, saradnja sa bankama, a Kubi je onemogućen i pristup novim tehnologijama. Posle posledica povodom pandemija kovida-19, ovo nam je donelo samo još više problema – objasnio je ambasador. 

Hernandez je podsetio da je Kuba pod sankcijama i blokadom SAD već 62 godine, koju čini skup zakona kodifikovan od američkog Kongresa. Kako je objasnio, SAD su skinule Kubu sa spiska zemalja koji ne sarađuju dovoljno na borbi protiv terorizma, a zadržale na drugom spisku, zemalja koje podržavaju terorizam. 
- Zbog toga su Vlada i ministarstvo spoljnih poslova Kube odlučili da pokrenu jednu intenzivnu međunarodnu kampanju, prijateljskim zemljama i različitim organizacijama, institucijama i istaknutim ličnostima, da se Kuba skine sa te liste. Brojne političke stranke i udruženja u Srbiji, kao i ministarstvo spoljnih poslova, koje je izašlo sa jednim saopštnjem, salažu se sa tom incijativom Kube, a to su podržali i Pokret nesvrstanih zemalja i Grupa 77 i Kina – istakao je ambasador Kube, da bi zaključio:

- To što je Kuba na tom spisku je cinično. Kuba ne samo da ne podržava terorizam, ona je bila žrtva terorizma i terorističkih organizacija stvorenih na teritoriji SAD i finansiranih od SAD. 

Ivan Ivanović, predsednik konzervativnog pokreta Naši, istakao je da srpski i kubanski narod dele zajedničku istoriju, jer su i jedni i drugi „propatili od američkog imperijalizma“.

- Danas zahtevamo da se Kuba odmah skine sa liste zemalja koje podržavaju terorizam. Ne postoje dokazi o tome, i Kuba je žrva terorističkih napada orkestriranih iz SAD – ocenio je Ivanović. 

On je ukazao da je na Fidela Kastra, legendarnog kubanskog predsednika, i njegovog brata raula, bilo pokušano više od 600 atentata uključujući i trovanje, eksplozivne cigare i napad biloškim oružjem. 

- Kuba je simol borbe protiv imperijalizma, kapitalizma i eksploatacije. NJena revolucija na čelu sa Fidelom Kastrom i Če Gevarom postala je svetionik nade za sve potlačene naorode širom sveta. Amerika koja tvrdi da promoviše slobodu i demokratiju, već decenijama nameće brutalne sankcije Kubi, ograničavajući njen ekonomski rast i nanoseći neizmernu štetu njenom narodu. Dodavanje Kube na listu zemalja koje podržavaju terorizam još jedan je ciničan pokušaj da se ova zemlja dalje izoluje i oslabi – naveo je Ivanović.

Kako je kazao, Kuba je uvek bila svetionik borbe protiv imperijalizma i nepravde, a SAD su najveći svetski izvoznik terorizma, intervencija i nasilja.  
- Od Vijetnama do Iraka, od Čilea do Grenade, američki imperijalizam ostavio je za sobom trag krvi i uništenja. A šta zapravo radi Kuba? Kuba sa druge strane šalje lekare, učitelje i humanitarnu pomoć. Kubanski lekari su spašavali živote u najudaljenijim krajevima sveta, od Afrike do latinske Amerike, dok su SAD su slale bombe i vojne trupe. Kuba je solidarna nacija koja stoji uz sve potlačene i siromašne narode sveta – naglasio je Ivanović. 

On je otkrio i da je ovih dana otvorena kubanska klinika u Beogradu, gde se po metodama najsavremenije svetske medicine leče brojne bolesti, sve do kancera. 
- Mora se ispraviti istorijska nepravda prema Kubi, tražimo njeno skidanje sa liste zemalja koje podržavaju terorizam, a sankcije i neosnovane optužbe moraju prestati. Neka živi Kuba, neka živi Revolucija – poručio je predsednik pokreta Naši. 

Profesor doktor Boris Bratina izneo je anegdotu sa protesta koji je usledio nakon hapšenja Radovana Karadžića pre 16 godina. 

- Narod je počeo demonstracije i svi smo bili ogorčeni. Tada smo tražili u prodavnici zastavu i nisu imali srpsku zastavu, ali smo videli da imaju kubansku. Tu zastavu smo nosili na protestima i svi su mislili da smo Kubanci. U jednom trenutku nam je prišla grupa momaka, pripadnika jednog desničarskog pokreta, i pitala: „Zašto nosite tu zastavu?“. Video sam da su ljuti iz ideoloških razloga, pa sam rekao: „Znaš li ti neku zemlju koja više nervira Amerikance nego što je to Kuba?“. Od tada nismo imali više nikakve konflikte na tom protestu - ispričao je Bratina, izvadivši i raširivši upravo tu zastavu koju su nosili na protestima.

On je zatražio ukidanje svih sankcija Kubi. 

- To su razbojničke sankcije uvedene zbog kubanske revolucije. One nemaju svoje opravdanje u ekonomiji, to je pokušaj da uništite jednu zemlju. Srbija koja je preživela 10 ili 12 godina teških sankcija zna dobro o čemu se radi. E, sad zamislite, Kubanci su to pet puta više preživeli. Živela sloboda, živela Kuba, živela Srbija – uzviknuo je profesor Bratina. 

Advokat Stevan Damnjanović je primetio da smo svedoci da međunarodno pravo i pravda ne postoje. 

- Posle Drugog svetskog rata Amerikance smo gledali kao oslobodioce, a sada ih većina sveta gleda kao neprijatelje. Kubi svaka čast na svemu što je učinila u borbi protiv imperijalizma. Sva ta borba je za poštovanje. Nama je Kuba pomogla u UN oko rezolucije o Srebrenici i pomagala u našim nastojanjima da očuvamo Kosovo i Metohiju. Oni su naši prijatelji. Kuba je uvek bila borac za pravdu i poštenje. Živela Kuba, živela Srbija – poručio je Damnjanović. 

Ekonomista Miljan Jovićević kazao je kako mnogi misle da u politici nema karaktera, ali je Kuba pokazala da ona ima karakter u politici. 
- Kuba je personifikacija svega što je nacionalni suverenitet i identitet i kao takva će ostati zapisana u istoriji – rekao je on. 

Jovićević je naveo da je Kuba našla načina da se u uslovima sankcija finansira iz sopstvenih izvora, preko zdravstvenog turizma, izvoza šećera, a među vodećima je i kada su u pitanju rude nikla i kobalta. 

- Barak Obama je malo popustio te sankcije Kubi, ali su dolaskom Trampove administracije ponovo zategnuti odnosi. Verujem da Tramp neće praviti istu grešku ako ponovo postane predsednik SAD. Moramo da napravimo napore da ovo više ne sme da se dešava u 21. veku, ovo mora da se anulira i da zauvek ide u prošlost – poručio je Jovićević.   

POKOLJ DUŽ CELOG FRONTA: Ukrajinci trpe velike gubitke

Izvor: Pravda


 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA