Najnovije

Zelenskog napustili "prijatelji" sa Zapada! Kamala Haris nije želela ni da sedi sa njim, a Bajden je odbio poziv!

Dugo najavljivani skup u Švajcarskoj, koji je navodno trebalo da dovede do mirnog okončanja ukrajinskog sukoba, bio je težak i bez rezultata, a pojedine države Zapada pokazale su potpunu nezainteresovanost za dijalog sa aktuelnim predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Bivši potpukovnik Erl Rasmusen rekao kako većina država koje su prisustvovale samitu u Švajcarskoj, šalje "niže zvaničnike" pokazuje koliko je svet nezainteresovan za događaj.
- Mirovni samit Vladimira Zelenskog u Švajcarskoj bio je gubljenje vremena i novca. Prisustvo samo 92 od 160 pozvanih zemalja, od kojih neke predvode „ljudi na nižem nivou“, pokazuje koliko se svet malo interesuje za događaj - rekao je Erl Rasmusen, potpukovnik američke vojske u penziji i međunarodni konsultant.

Rasmusen je rekao kako misli da to pokazuje nivo važnosti koju predsednik Ukajine zapravo ima, napominjući da je američki predsednik DŽo Bajden u potpunosti odbio samit, dok je njegova potpredsednica Kamala Haris tamo provela samo nekoliko sati.

- Mislim da je to uglavnom bilo gubljenje vremena i dolara - rekao je on.

Bivši potpukovnik je tvrdio da neke od globalnih sila koje su prisustvovale samitu su se uzdržale od potpisivanja konačnog zajedničkog saopštenja koje je, kako je istakao ekspert, zasnovano na „nerealnom“ planu od deset tačaka Vladimira Zelenskog, koji poziva Rusiju da preda delove sopstvene teritorije. „Taj plan je sam po sebi nerealan.

- To nije deo stvarnosti, već neki paralelni univerzum ili iluzija koju on ima o njemu - rekao je Rasmusen.
Prema rečima penzionisanog oficira, zemlje globalnog juga su uglavnom nastojale da ostanu neutralne po pitanju ukrajinskog sukoba,

Rasmusen je istakao da je tekuće krvoproliće u zoni ukrajinskog sukoba proizvod „zapadnih geopolitičkih aspiracija“ i da „svaki put kada je bilo potencijalnih prodora i mirovnih nagodbi, ometale su ih zapadne sile“.

On je ismevao upotrebu termina „međunarodna pravila“ u saopštenju, napominjući kako tekst „pominje međunarodno pravo“, ali ignoriše pravo samoopredeljenje, pri čemu zapadne sile odbijaju da priznaju odluku bivših ukrajinskih regiona da se pridruže Rusiji.
Potpukovnik tvrdi da je sve bila tačka okupljanja u pokušaju da se prikupi veća podrška, da se podrška prebaci protiv Rusije i nagne više ka Ukrajini.

Rasmusen je takođe sugerisao da je trenutni poziv Zelenskog za još jedan takozvani mirovni samit „još jedno gubljenje vremena” osim ako se njegovi zapadni sponzori „ne ostvare”.

- Morate da razgovarate o istinskim mirovnim rešenjima i opcijama, i diskusijama i da prihvatite i razgovarate o bezbednosnim garancijama za sve uključene strane - zaključio je Rasmusen. 

BRUTALAN ODGOVOR KINE NATO SAVEZU: Zvone uši Stoltenbergu, Zmaj sa Istoka postavio šefa Alijanse na mesto!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA