Najnovije

Car Dušan je 1342. godine zakonom rešio strah od vampira

Slovenci su nam ukrali šljivovicu i poglasili je svojim brendom, a Rumuni vampire  pa tako zahvaljujući Drakuli  ceo svet misli da su ova mitska bića nastala podno Karpata. Međutim, nemački istoričar dr Peter Mario Krojter ustanovio je da su zemlje kolevke vampira Srbija i Hrvatska jer je  car Dušan 1342. godine doneo ukaz kojim je zabranio sveštenicima da učestvuju u iskopavanju i spaljivanju leševa u koje se sumnjalo da ustaju noću. U Hrvatskoj, tačnije Dalmaciji verovalo se u kršnike, ljude rođene za vreme jakog nevremena koji su štitili sela od vampira, dok se pisana dokumenta o vampirima u Rumuniji pojavljuju mnogo kasnije.

Etnopsiholog dr Bojan Jovanović kaže da je poznata čoinjenica da je reč vampir srpskog porekla koja je porihvaćena u svetu i da vuče korene iz staroslovenskog, ali vampiri kao mitska bića postoje u brojnim tradicijama i kulturama, ne samo u našoj. Verovanje u postojanje vampira, kod mnogih naroda, posledica je straha od povratka pokojnika koje se objašnjava osećajem  krivice da pogrebni obred nije izveden kako valja.

Veštice su u Evropi spaljivane u vreme inkvizicije, dok se kod nas taj običaj zadržao do početka 19. veka, tačnije do vremena Miloša Obrenovića koji ga je iskorenio. I Karađorđe je zabranjivao spaljivanje veštica, ali je intimno verovao da poneka žena može doneti zlo. Poznato je da je njegov zet spalio jednu ženu u današnjem Kraljevu.   

U vreme velikih nesreća svi narodi sveta traže žrtvenog jarca za zlo koje se dešava,  pa su tako nekada ispaštale žene, a u novije vreme kod nas su ceh platile sove.  Pre nekoliko godina meštani Donjeg Tovarnika kod Pećinaca pobili su jato sova ušara zbog verovanja da ove noćne ptice čudnog krika vesnici smrti.  

Kako vodenice štite od zla

Zašto vodenica u našoj tradiciji ima posebno mesto i svojevrsni je arhetip tajanstvenog, nedokučivog, čak zastrašujućeg, objašnjava etnolog dr Vesna Marjanović.

Ima nekoliko razloga zašto je to tako. Prvo, vodenice su izvan naselja, dakle izvan pokrštenog mesta, u nekom nepoznatom, mitskom prostoru gde ne dolazimo svakodnevno. Voda koja huči sa potoka zvuci koje pravi na vodeničnom točku izazivaju razne asocijacije i priviđenja. Vodenice služe za pravljenje brašna, odnosno hleba, dakle donose  dobro, a tamo gde je dobro uvek vreba i zlo, kao protivteža.

Strahovi se, po rečima naše sagovornice, obični vezuju za granična stanja i velike promene jer ne znamo šta je iza toga.  Čoveku je svojstveno da se plaši, i zbog toga traži sebi zaštitu, nekada je to amajlija, prinošenje žrtve, ili neka zabrana, da se nešto ne sme raditi. Recimo za neki praznik se ne sme plesti, prati rublje, kupati u reci na Preobraženje...Strahovi se pojačavaju kad se dobije dete u porodici da ga neko ne urekne. I danas čak i u okolini Beograda žene izgvovaraju bajalice kojima navodno leče kolike, ili štite crvenim koncem.  

I mediji javljaju o raznim nesrećama tako da čovek svako jutro kreće u život sa negativnom energijom. Zato ne može da se opusti ako nema neki svoj zaštitni mehanizam.

POKOLJ NA RECI VOLČJI: Artiljerija uništava ukrajinska pojačanja - Rusi napreduju u Volčansku

Izvor: Politika Magazin

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA