Najnovije

PENTAGON ODOBRIO RAT NA TAJVANU! Peking im ovo neće oprostiti, sprema pakleni odgovor!

Američki Stejt department odobrio je novu prodaju oružja Tajvanu, uključujući stotine naoružanih dronova i projektila u vrednosti od 360 miliona dolara, saopštila je Pentagonova Agencija za odbrambenu i bezbednosnu saradnju.

Prema sporazumu koji je zaključen u utorak, Tajvan će dobiti sisteme Altius-600M, koji su bespilotne letelice opremljene bojevim glavama i pripadajućom opremom po procenjenoj ceni od 300 miliona dolara, saopštila je agencija.
SAD će takođe obezbediti 720 dronova Svitčblejd kamikaza poznatih kao „municija produženog dometa“ zajedno sa pratećim sistemima za kontrolu vatre u vrednosti od 60,2 miliona dolara, navodi DSCA.

Lutajuća municija su male vođene rakete koje mogu da lete oko ciljanog područja sve dok ne budu usmerene na napad.
Sporazum o oružju sa Tajvanom nije bio neočekivan i dolazi u vreme povećanih tenzija između Vašingtona i Pekinga.

Kina je prošle nedelje osudila SAD zbog snabdevanja Tajpeja oružjem, pozivajući Belu kuću da zaustavi praksu koja je „ozbiljno ugrozila mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“.

- Čvrsto se protivimo bilo kakvom obliku vojnog kontakta između zemalja koje imaju diplomatske veze sa Kinom i regionom Tajvana, uključujući prodaju oružja Tajvanu - rekao je prošle nedelje Čen Binhua, portparol kineskog Državnog saveta za poslove sa Tajvanom.
Stejt department je saopštio da predloženi sporazum služi američkim nacionalnim, ekonomskim i bezbednosnim interesima podržavajući stalne napore Tajvana da modernizuje svoje oružane snage i da održi kredibilnu odbrambenu sposobnost.

Prodaja oružja će pomoći u poboljšanju bezbednosti primaoca i pomoći u održavanju političke stabilnosti, vojne ravnoteže i ekonomskog napretka u regionu, dodalo ministarstvo.

Američki odbrambene firma AeroVironment, koji je isporučivao Ukrajini bespilotne letelice Svitčblejd, rekao je u aprilu da je kompanija zadovoljna ogromnim povratnim informacijama korisnika i potražnjom za dodatnim sistemima.
Dron Altius-600M može da primi više opcija tragača i bojevih glava i može se lansirati sa zemlje, vazduha ili mora, prema njegovom proizvođaču, Andurilu.

Predsednička kancelarija Tajvana zahvalila je SAD na najnovijem transferu oružja, ističući da je to 15. prodaja oružja Vašingtona ostrvu od 2021.

- Tajvan će nastaviti da jača naše sposobnosti za samoodbranu i asimetrično ratovanje kako bi poboljšao naše odvraćanje - rekla je portparolka predsedničke kancelarije Karen Kuo.

Kina je dugo optuživala SAD da podstiču tenzije oko Tajvana i osuđivala prodaju oružja Vašingtona Tajpeju.

Peking je takođe protestovao zbog poseta najviših američkih zvaničnika ostrvu, tvrdeći da takve prakse krše princip „jedne Kine“.

Komisija: Fondacija Jelene Zelenske umešana u otmicu dece

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA