Najnovije

DA LI KINA USKORO ULAZI U RAT: Kineski ministar odbrane gubi nadu u mirno rešenje

Tajvanski separatisti i spoljne sile sve više erodiraju izglede za mirno ponovno ujedinjenje kopnene Kine sa Tajvanom, izjavio je u nedelju kineski ministar odbrane Dong DŽun, prenosi Rojters.
Kineska armija

Kineska armija

Govoreći na konferenciji Šangri La u Singapuru, Dong je rekao da je problem Tajvana "suštinsko pitanje za Kinu", ali da tajvanska vladajuća Demokratska progresivna partija sledi separatizam i nastoji da izbriše kineski identitet.

"Ti separatisti su nedavno", dodao je, "dali fanatične izjave, koje pokazuju da su izdali kinesku naciju i svoje pretke. Oni će u istoriji biti prikovani za stub srama."

Takođe, Dong je optužio strane sile da se mešaju u unutrašnja kineska pitanja i da "ohrabruju tajvanske separatiste."

Kineski ministar odbrane je dodao da će, iako je Kina posvećena mirnom ujedinjenju sa Tajvanom, Narodnooslobodilačka armija "ostati snažna sila koje će podržati nacionalno ujedinjenje."

"Preduzećemo odlučne akcije da sprečimo nezavisnost Tajvana i obezbedimo da ova zavera ne uspe", rekao je Dong. "Uvereni smo da možemo da sprečimo nezavisnost Tajvana."

Tajvanski Savet za kopnene poslove saopštio je da "duboko žali zbog provokativnih i iracionalnih komentara Pekinga."

Kina je nekoliko puta izrazila zabrinutost zbog podrške SAD Tajvanu, koje nemaju formalne diplomatske veze sa ostrvom.

Kineski ministar je prodaju oružja u SAD nazvao testom kineskih crvenih linija: "Oni prodaju velike količine oružja Tajvanu. To šalje veoma pogrešne signale tajvanskim snagama koje žele nezavisnost. Mislim da nam je jasno koja je prava svrha mešanja strane sile: da iskoristi Tajvan kako bi obuzdala Kinu".

Endrju Jang, bivši tajvanski ministar odbrane, izjavio je da Peking tvrdi da će težiti "ponovnom ujedinjenju" osvajanjem srca i umova stanovnika Tajvana, ali da "njihova dela treba da odgovaraju rečima". Umesto toga, Peking "drži veliki štap u ruci."

Tajvan se u poslednje vreme žali na kašnjenja u isporuci američkog oružja, poput protivvazdušnih raketa "stinger", koja proizvođači iz SAD upućuju u Ukrajinu.

Pogledajte OVDE udare ruskih dronova u Harkovskoj oblasti

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA