Najnovije

DODIK ZA RUSKE MEDIJE: BiH preprodaje oružje Kijevu

Republika Srpska sprečava direktne isporuke oružja iz Bosne i Hercegovine Ukrajini.

Vlasti muslimanskog i hrvatskog dela Bosne i Hercegovine tajno isporučuju oružje Kijevu, preprodajući ga preko trećih zemalja, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

"Možemo da vidimo i pratimo šta se gde šalje. Najveći kupci u poslednje vreme su NATO zemlje, kao i zemlje arapskog sveta. Saznali smo da je Španija preprodavala oružje. Ali oni to nikada ne rade iz prve ruke – iz BiH, na primer, odlazi u Švajcarsku, a odatle u Ukrajinu. Dogovaraju tri do četiri preprodaje", objasnio je Dodik za "RIA Novosti".

Republika Srpska sprečava direktne isporuke oružja Kijevu iz muslimansko-hrvatske Federacije BiH, dodao je Dodik.

"Te fabrike u BiH su pod kontrolom NATO-a. Nedavno se Vlada Federacije složila da se među vlasnicima nalaze američki fondovi. To govori mnogo i ukazuje da žele da razviju i ojačaju taj momenat. Mi ovde ne možemo mnogo da uradimo po tom pitanju, samo da dobijamo informacije i da sprečavamo direktne isporuke oružja Ukrajini, što i radimo", objasnio je Dodik.

U martu, kada su se na internetu pojavile slike ukrajinskih vojnika sa municijom bosanske proizvodnje za minobacače kalibra 82 i 120 milimetara, zamenik predsedavajućeg Saveta ministara Staša Košarac je zatražio od vlasti Federacije da izvrše inspekciju u odbrambenim preduzećima Pretis i Novi Travnik. Međutim, njegov zahtev je tada odbijen.

Takođe, ministar odbrane u Savetu ministara Zukan Helez pomenuo je u martu u medijima da je Federacija BiH uspostavila proizvodnju dronova za isporuku Ukrajini, ali nije otkrio više detalja.

Međutim, pitanje predstavnika srpskog naroda u Savetu ministara i ministra bezbednosti Nenada Nešića upućeno Helezu da objasni o kojim se preduzećima i uslovima za proizvodnju dronova za Ukrajinu radi, ostalo je bez odgovora.

CELA GRUPA U PANICI BEŽALA! Pakao za ukrajinsku armiju kod Rabotina (VIDEO)

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA