Najnovije

Najmanje 120 miliona dolara ukradeno iz banaka u Pojasu Gaze

Najdramatičnije krađe dogodile su se 17. i 18. aprila, ubrzo nakon što je Banka Palestine, najveća finansijska institucija u zemlji, zalila betonom trezor svoje centralne filijale u enklavi.

Najmanje 120 miliona dolara u gotovini ukradeno je između aprila i maja iz nekoliko kancelarija banaka koje se nalaze u severnom Pojasu Gaze, piše "Fajnenšel tajms", pozivajući se na dokumente UN.

"Najdramatičnije" krađe dogodile su se 17. i 18. aprila, ubrzo nakon što je Banka Palestine, najveća finansijska institucija u zemlji, zalila betonom trezor svoje centralne filijale u enklavi, koja se nalazi u nekadašnjem luksuznom naselju Rimal u Gazi.

Kako se navodi, to se dogodilo kako bi se sprečile pljačke, ali mera predostrožnosti nije uspela, jer je 17. aprila u kancelariji došlo do eksplozije, a svedok je kasnije rekao da je video novčanice kako lete u vazduhu.

Izveštaj poslat akcionarima banke ukazuje da su lopovi pobegli sa oko 31 milion dolara, u različitim valutama.

Sledećeg dana, banka je upozorila svoje klijente da odu u drugu ekspozituru kako bi mogli da podignu svoje depozite pre nego što dođe do novog napada.

Ali kada su otvorili vrata tog ogranka, unutra je, prema izveštaju, bilo nekoliko naoružanih osoba. Nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca u vazduh, zaposleni su bili primorani da otvore trezor banke.

Procenjuje se da su u drugoj pljački kriminalci uzeli 36 miliona dolara, koji su "zaplenjeni po nalogu najvišeg organa vlasti u Gazi".

Međutim, ovi i drugi napadi u Gazi ne ugrožavaju stabilnost Banke Palestine, s obzirom da su ukupni depoziti njenih klijenata oko 5,41 milijardu dolara i da se veći deo novca nalazi na Zapadnoj obali.

PUTIN UPOZORAVA: Naš mirovni predlog za Ukrajinu neće večno biti na stolu

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA