Najnovije

"Od Moskve do Berlina za pet minuta": U Nemačkoj strahuju od jedinstvenog ruskog oružja

Nemački medij navodi da Rusija već koristi ove sisteme oružja protiv Ukrajine, a da je Kijev još u februaru izvestio da je Moskva prvi put rasporedila hipersoničnu raketu "cirkon".

Nemačka upozorava na rizike od razvoja ruskog hipersoničnog oružja, piše "N-TV".

General NATO-a Kristijan Badia veruje da su potrebni pojačani napori u odbrani od modernog hipersoničnog oružja, i da je za adekvatno odvraćanje potrebno da se "oslonimo na odbranu i na sposobnost napada".

Prema njegovim rečima, do 2020. godine je još i postojala nada za kontrolu naoružanja nove tehnologije 2020. godine, ali stručnjaci su sada postali pesimističniji.

Nemački medij navodi da Rusija već koristi ove sisteme oružja protiv Ukrajine, a da je Kijev još u februaru izvestio da je Moskva prvi put rasporedila hipersoničnu raketu "cirkon". 

"Savremeno hipersonično oružje 'cirkon' dugačko je osam do deset metara nosi bojevu glavu tešku 300 kilograma i ima domet od 1.000 kilometara. Dostiže devet puta veću brzinu od zvuka i stiže do cilja i do dvadeset puta većom brzinom od zvuka, lako se upravlja i istovremeno je znatno teže locirati od balističkih projektila. Vreme upozorenja moglo bi da se smanji na samo dva minuta", rečeno je na specijalnoj konferenciji za medije.

Zbog toga, ocenjuje se, stručnjaci nazivaju oružje "upravljačima igre" koje može da promeniti pravila i strateška razmatranja budućih sukoba.

"Put Moskva-Berlin prelazi za pet minuta, čak i put za koji kažu da je beskonačno dugačak Peking-Berlin, potrebno je 20 minuta", kaže Markus Zigler iz Udruženja nemačke avio-industrije.

Dodaje da svet u kome živimo ponovo postaje selo, "što znači da mogu da koristim tehnologiju da stvaram pretnje, ali mogu da imam i geopolitički uticaj".

Naoružanje kao što je hipersonična krstareća raketa sa nadzvučnim nabojnomlaznim motorom - 3M22 "cirkon", koja je uvedena u operativnu upotrebu pre nekoliko godina, se sada modifikuje kako bi se lansirala i sa kopnenih platformi, konkretno obalskog raketnog kompleksa K300P "bastion-p".

Sa dometom od oko 1.500 km (možda čak i većim) i brzinom od 9 maha (11.000 km/č), "cirkon" je tri puta brži i ima bar dvostruko veći domet od supersonične rakete P-800 "oniks", koje je prvobitno koristila pomenuta platforma. Stoga će češća upotreba "cirkona" značajno unaprediti već impresivne sposobnosti Rusije za dejstvo raketama na velikim dometima.

Veća brzina i kraće vreme dolaska
Imajući u vidu ogroman domet "cirkona", jasno je da će Rusija ovom raketom moći da gađa bilo koju lokaciju na teritoriji Ukrajine, iako treba naglasiti da je "evroazijski džin" i ranije bio sposoban za tako nešto. Međutim, razlika je u tome što sa novom raketom ovo može uraditi mnogo brže, ostavljajući neprijatelju znatno manje vremena da za upozoravanje i reakciju.

GOREO KIJEV NOĆAS! Žestoki vazdušni napadi ruske armije, deo grada nema struju

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA