Najnovije

Šmit nakon sednice PIK-a najavio nastavak upotrebe "Bonskih ovlašćenja": Srpska odbacuje zaključke

Kristijan Šmit, koji nema odluku Saveta bezbednosti UN o imenovanju i Savet za implementaciju mira, koji ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu, komentariše Republiku Srpsku koja je u tom sporazumu punim imenom navedena 57 puta i kroz odrednicu entitet još 95 puta, rekao je savetnik predsednika Srpske Milorada Dodika Ognjen Tadić.

Kristijan Šmit, kojeg u Republici Srpskoj ne priznaju za visokog predstavnika, jer ne postoji odluka SB UN o njegovom imenovanju, nakon sednice Saveta za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini (PIK) poručio je da su zaključci sa sednice da njegova ovlašćenja ostaju ista. Iz Republike Srpske odbacuju zaključke PIK-a uz isticanje da za razliku od PIK-a, Republika Srpska postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Šmit je poručio da se njegov mandat nastavlja kao i do sada i da počinje "intenzivnija saradnja u odnosu na Bosnu i Hercegovinu". Tačnije, najavio je sastanke na poziv Francuske i nekih drugih koji se tiču izazova u BiH.

"Moj mandat će se i dalje sprovoditi na način na koji jeste, a međunarodna zajednica podržava sve instrumente za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Mislim da to još jednom potencira stav međunarodne zajednice, jer počinjemo intenzivnu saradnju. U narednim nedeljama nas očekuju još neki sastanci, koji će biti ubrzani. Tamo ćemo razgovarati o izazovima sa kojima se BiH suočava. To možete smatrati i razgovorima o instrumentima koji će se koristiti", istakao je Šmit.

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da su zaključci samozvanog tela – Saveta za implementaciju mira u BiH (PIK) – uobičajene floskule, forma bez ozbiljnog sadržaja i bilo kakvog smisla, kao i da izgleda da su zaključke pisali bošnjački predstavnici ili neko ko želi da im se dodvori.

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira (UO PIK) pozvali su ranije danas sve strane da promovišu okruženje koje će pogodovati pomirenju, a koje može da se gradi "samo na istini, miru i pravdi i potvrdio svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i osnovnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene zemlje, koja se sastoji od dva entiteta" uz konstataciju da "entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH".

"Optužuju Republiku Srpsku za rušenje Dejtonskog sporazuma, a zatim je pozivaju da prihvati Šmita čije nelegalno imenovanje je plod bezočnog kršenja aneksa 10 tog sporazuma", ukazala je Cvijanovićeva.

Takođe, dodala je ona, ukazuju na važnost poštovanja odluka Ustavnog suda BiH, a isti taj sud je rekao da visoki predstavnici moraju biti imenovani rezolucijom Saveta bezbednosti UN, što se u slučaju Kristijana Šmita nije desilo.

"Pozivaju, tobože, na poštovanje suvereniteta, demokratskih procedura i vladavine prava u BiH, a upravo su oni ti koji su sve to srušili i obesmislili", zaključila je ona i dodala da svako zasedanje takozvanog PIK-a i svako mešanje "usiljene ambasadokratije" u unutrašnja pitanja predstavlja korak nazad za BiH, njen evropski put i preko potrebni dijalog predstavnika svih naroda.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira neformalno telo, koje nema verifikaciju, registraciju, kancelariju, niti lice ovlašćeno za zastupanje i dodao da neformalna tela imaju samo neformalnu silu preko moćnih zemalja i računajući na tu silu, misle da Republici Srpskoj postavljaju uslove.

Komentarišući poziv Upravnog odbora PIK-a Narodnoj skupštini Srpske da brzo izvrši imenovanje dvoje sudija kako bi se uspostavio puni sastav Ustavnog suda BiH, Stevandić je naglasio da PIK može da traži da NASA pošalje Kristijana Šmita na mesec.

"Ono što mi radimo, radimo u interesu svog naroda, a ne u interesu PIK-a. Radimo ono što je odobreno u našim institucijama", rekao je Stevandić, dodajući da su zahtevi PIK-a znak potpune dezorganizacije i dezorijentacije politike koja BiH nije dovela do napretka, koja je u BiH blokirala dogovore naroda, blokirala dogovore entiteta i stalno izaziva tenzije.

Kristijan Šmit, koji nema odluku Saveta bezbednosti UN o imenovanju i Savet za implementaciju mira, koji ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu, komentariše Republiku Srpsku koja je u tom sporazumu punim imenom navedena 57 puta i kroz odrednicu entitet još 95 puta, poručio je je savetnik predsednika Srpske Milorada Dodika Ognjen Tadić na Iksu.

Delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da Savet za implementaciju mira ne postoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da niko nije obavezan da poštuje i uvažava stavove PIK-a jer oni nikoga ne obavezuju.

"Mi iz Republike Srpske, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i njegovih aneksa, smo mnogo puta pažljivo čitali Sporazum i nigde, ni u jednom aneksu ili bilo gde, nismo naišli na postojanje PIK-a" rekao je Kovačević.

On je pojasnio da je Republika Srpska opunomoćila Saveznu Republiku Jugoslaviju da, na osnovu ženevskih i njujorških principa u čijoj je izradi aktivno učestvovala, u ime Srpske potpiše Dejtonski sporazum.

"Dok SRJ nije imala tu vrstu punomoći, nije bila ni relevantan sagovornik u Dejtonu i Parizu", naveo je Kovačević.

On je dodao da je Republika Srpska potpisala sve anekse Dejtonskog sporazuma, uključujući i Aneks 4 – Ustav BiH i Aneks 10 koji definiše imenovanje, nadležnosti i prava visokog predstavnika.

Kada je reč o pozivu PIK-a Republici Srpskoj da "odustane od štetne politike nepriznavanja viskog predstavnika", Kovačević je rekao da Srpska poštuje Dejtonski sporazum, a u BiH trenutno, u skladu sa Aneksom 10 ovog sporazuma, visoki predstavnik ne postoji.

"U Aneksu 10 piše da se visoki predstavnik bira na način da strane potpisnice ovog aneksa, a to su Republika Srpska, Srbija, FBiH, Hrvatska i zajedničke institucije BiH, treba da postignu sporazum, koji nije postignut, a da poslije toga treba da usledi relevantna rezolucija Saveta bezbednosti UN, a to ništa nije ispoštovano. Poštujući Dejtonski sporazum i Aneks 10, trenutno u BiH ne postoji visoki predstavnik. Mi ne možemo odustati od bilo kakve 'loše ili negativne politike' iz razloga što ne možemo odustati od Dejtonskog sporazuma. Mi na tome insistiramo i nećemo prestati da insistiramo" poručio je Kovačević.

On je naglasio da je Republika Srpska u BiH u Dejtonskom sporazumu unela i suverenitet i integritet i da danas ima unutrašnji suverenitet i integritet unutar dejtonske BiH.

"To nikakva saopštenja i zaključci ne mogu da promene, već samo strane, a to su Republika Srpska i FBiH. Srpska ovih dana ima određene predloge za FBiH i to je nešto o čemu ćemo razgovarati" rekao je Kovačević.

On je poručio da ne postoji rušilački pohod Republike Srpske na Dejtonski sporazum, već jasna namera da se očuva ovaj sporazum na način na koji je napisan, a ne onako kako ga neko proizvoljno tumači.

NEMA VIŠE PREGOVORA UKRAJINE SA RUSIJOM! Kijev mora da prizna poraz!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA