Najnovije

Dodik: PIK je društvance bez smisla i osnova

Zaključak PIK-a da "entiteti Republika Srpska i FBiH nisu države, i da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" pokušaj je podvale za iole pismenog čoveka, poručio je predsednik Srpske.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je Savet za sprovođenje mira u BiH (PIK) društvance bez smisla i osnova, sa iskrivljenim ciljevima i samopogubnim delovanjem.

On je tako reagovao na jučerašnje saopštenje PIK-a u kome se tvrdi da entiteti postoje isključivo na osnovu Ustava BiH i nemaju nikakav vlastiti suverenitet i da Republika Srpska nije potpisnica Opšteg okvirnog sporazuma za mir (Dejtonskog sporazuma).

Dodik je poručio da strani zavojevači nisu uspeli u namerama da svedu entitete na rang lokalnih zajednica nego su Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost, prenela je Srna.

"Danas izvršioci projekta 'unitarna BiH', ne razumevajući karakter brdovitog Balkana niti nesalomivu želju srpskog naroda za opstankom, istu tu BiH iz vazalnog, potlačenog i nesamoupravnog statusa vuku u totalni nestanak i zapećak istorije", rekao je Dodik za "Banjaluka.net".

On je dodao da, istini za volju, institucija visokog predstavnika jeste dejtonska kategorija, ali nemački državljanin Kristijan Šmit nije izabran u Savetu bezbednosti UN, stoga bi RS bila rušitelj ustavnog poretka BiH kada bi ga priznala za ono što on nije.

Dodik je istakao i da je zaključak PIK-a da "entiteti Republika Srpska i FBiH nisu države, i da postoje isključivo na osnovu Ustava BiH" pokušaj podvale za iole pismenog čoveka i dodao da su na unutrašnjem političkom planu i Republika Srpska i FBiH države više od zajedničkog nivoa BiH.

Kako je naveo Dodik, Srpska i FBiH, kao strane ugovornice, udružile su svoje teritorije u novoformiranu BiH, predale joj samo deo sopstvenog suvereniteta koji se odnosi na međunarodni aspekt, i zadržale u potpunosti unutrašnju suverenost.

"Međutim, PIK ne propušta priliku da naglasi da 'entiteti nemaju pravo na otcepljenje', a osnovnim korišćenjem argumenta a contrario lako dolazimo do zaključka da je dozvoljeno sve ono što nije izričito zabranjeno. To je samo njihov neobavezujući stav, s ciljem da zaplaši", naveo je Dodik.

Republika Srpska, istakao je Dodik, verno sprovodi i poštuje ono što je dogovoreno i potpisano, ali isto tako i odbija da primeni, poštuje i sprovodi sve što je nametnuto.

Dodik je kazao i da su nebrojenim nametanjima i svojevoljnim prekrajanjem dogovorenog i potpisanog, strani zavojevači trajno i nepovratno oskrnavili Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, želeći da svedu entitete na rang lokalnih organa.

On je zaključio da ne samo da nisu uspeli u svojim namerama, već su Republici Srpskoj dali neviđenu snagu, nadljudsku visprenost i političku mudrost.

"Republika Srpska jeste strana, jeste subjekt i potpisnik svih aneksa Dejtonskog sporazuma", poručio je Dodik.

HAOS U VELIKOJ BRITANIJI! Riši Sunak donosi stravični zakon da primora mlade na ratovanje u Ukrajini!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA