Najnovije

HLADAN TUŠ ZA KIJEV: Bajden zaustavio veliki dogovor sa Ukrajinom!

Ukrajina je sklopila kompleksan sporazum sa dobavljačem tečnog prirodnog gasa iz SAD, ali američki predsednik DŽozef Bajden stoji na putu njegove realizacije, piše američki list „Vol strit džurnal“.

Kako se navodi, ukrajinska kompanija "D.trejding" potpisala je ugovor sa američkom kompanijom "Venčur global" o isporukama američkog tečnog gasa u Ukrajinu i zemlje Istočne Evrope. To bi im omogućilo da odustanu od ruskog gasa, a cilj je, kako se navodi, i "energetska bezbednost" regiona. Međutim, postoje i "loše vesti" za Kijev.
"Na putu uspeha sporazuma stoji predsednik Bajden", piše list.

Naime, autor objašnjava da je američki predsednik u januaru suspendovao izdavanje dozvola za nove projekte za izvoz tečnog prirodnog gasa koje je doneo u okviru "zelene agende". Problem je u tome što gas treba da se kupuje preko terminala "Venčur global CP 2" koji sada potpada pod Bajdenov moratorijum.

Ističe se da je moratorijum izazvao ogromnu političku neizvesnost u pogledu daljih isporuka američkog gasa, a Bajden, ukoliko ponovo pobedi na predsedničkim izborima, verovatno če ga uvesti na stalnoj osnovi.
Kako list navodi, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropa je diverzifikovala isporuke energenata, ali mnoge države i dalje zavise od gasa iz Rusije koji se isporučuje gasovodom preko Ukrajine.

Petogodišnji ugovor o tranzitu sa ruskim „Gaspromom“ ističe krajem ove godine i Ukrajina nema nameru da ga obnavlja.

Novi sporazum SAD i Ukrajine trebalo je da reši taj problem. Podsećamo, Rusija je krajem maja prvi put posle skoro dve godine uspela da pretekne SAD po obimu isporuka gasa evropskim zemljama.

TRENUTAK KADA FAB DIŽE SVE U VAZDUH: Pravi pakao u Harkovu (VIDEO)

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA