Najnovije

Obeležena godišnjica nestanka rudara na KiM: Priština sabotira proces identifikacije

Kidnapovanje rudara kopa Belaćevac prvo je masovno kidnapovanje na Kosovu i Metohiji.

Porodice kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije obeležile su 26 godina od kidnapovanja rudara kopa Belaćevac Termoelektrane "Obilić". Oni su vence položili pred spomenikom "Beli anđeo" kod mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Koordinator Udruženja porodica nestalih sa Kosova i Metohije Negovan Mavrić izjavio je da se na današnji dan dogodilo prvo masovno kidnapovanje rudara na KiM. Zahtevao je od nadležnih da se posle 26 godina konačno rasvetli njihova sudbina.

"Četvrt veka je prošlo, a da mi o njima ništa ne znamo. To je jako tužno i žalosno za porodice i čitavo društvo. Ono što mi zahtevamo je da se sva tela, pogotovo iz masovnih grobnica za koje se zna, predaju porodicama. To bi za nas bio jedan veliki uspeh i to je ono što mi želimo. Svi nešto rade , ali konkretnih rezultata nema" , rekao je Mavrić.

Koordinator Udruženja kidnapovanih na Kosovu i Metohiji sa sedištem u Gračanici Silvana Marinković istakla je da se porodice nestalih svake godine na današnji dan okupljaju u Kosovskoj Mitrovici u nadi da će sledeće godine biti novih informacija o kidnapovanima.

"Ni posle toliko godina mi nismo dobili nikakve informacije, i dalje se traga za 1.650 nestalih. Nažalost, ovo je jedno veliko političko pitanje i verovatno ovde nije u interesu da se razotkrije sudbina nestalih lica", rekla je Marinković.

Dragiša Kostić iz sela Mađunsko kod Vučitrna, čiji je deda kidnapovan u junu 1999. godine, zahteva od Prištine da konačno preduzme neke korake u skladu sa onima koje preduzima Beograd.

"Beograd ispunjava sve uslove. Jedno se govori u Briselu, dok se drugo radi u Prištini. Šta više Priština želi. To su sve moje kolege, sve sam ih poznavao. Ovo je žalosno", rekao je Kostić.

Odalović: U prištinskoj mrtvačnici 300 posmrtnih ostataka
Od početka sukoba na Kosovu i Metohiji do danas nije rasvetljena sudbina više od 1.600 nestalih, među kojima je 567 Srba.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da je pozitivan pomak to što su prištinske vlasti identifikovale i vratile tela troje Srba čiji je nestanak prijavljen još 1999. godine i da se nada da će to intenzivirati proces identifikacije, pošto u mrtvačnici u Prištini ima još više od 300 neidentifikovanih posmrtnih ostataka, a da se veruje da je najmanje devedesetak tele ljudi srpske nacionalnosti.

"Posle 10. juna 1999. godine, ad-hok timovi Haškog tribunala su prekopali prostor KiM. Tada su ekskumirali 4.000 tela, 2.001 telo su identifikovali klasičnom metodom i predali porodicama. Ono što je izvesno, u tome ima puno grešaka. Kada se radila jedna reekshumacija u jednom delu Kosovske Mitrovice od 88 reekshumiranih tela, koja su bila sahranjena klasičnom metodom, 18 je bilo pogrešno identifikovano", naveo je Odalović, navodeći da se danas identifikacija vrši isključivo DNK metodom.

Odalović se požalio da već tri godine sa prištinskom stranom, Beograd ne može da održi "jedan valjani sastanak radne grupe" kako bi se donele odluke i krenulo u procedure. Srpska strana, međutim, ispunila je sve zahteve koje je Priština ispostavila.

"U izmeštenim grobnicama u središnjem delu Srbije: Batajnica, Petrovo selo, Perućac, Rudnica, Križevac, do sada je ekshumirano 914 tela lica albanske nacionalnosti koja su tu, iz primarnih grobnica sa prostora KiM, prebačena i sahranjena u sekundarne grobnice. Svi su identifikovani i svi predati porodicama. Mi nemamo apsolutno nijedan zahtev Prištine da se u bolnici, u mrtvačnici ili bilo gde nalazi bilo koje telo", rekao je Odalović.

HLADAN TUŠ ZA KIJEV: Bajden zaustavio veliki dogovor sa Ukrajinom!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA